Transnistria hakee osaksi Venäjää? Tänään pidetään harvinainen kokous

Ukrainan ja Moldovan välissä olevan maasuikaleen johtajien uumoillaan valmistelevan pyyntöä liittymisestä Venäjään.

Moldovan ja Ukrainan välissä olevan Transnistrian alueen korkein neuvosto kokoontuu tänään harvinaiseen istuntoon. Euroopan unionissa ja Moldovassa pelätään, että kokouksen tarkoituksena on esittää pyyntö Transnistrian liittämisestä Venäjään.

Transnistrian kapea maakaistale on ollut käytännössä Venäjän tukemien joukkojen hallussa Neuvostoliiton hajoamisesta saakka. Kansainvälisen oikeuden mukaan alue on osa Moldovaa.

Venäjän on pelätty yrittävän avata Transnistriasta käsin toisen rintaman Ukrainaa vastaan. Venäjän puolustusministeriö taas syytti viime viikolla Ukrainaa aikeista hyökätä Transnistriaan.

Transnistrian korkein neuvosto kokoontui edellisen kerran vuonna 2006 ja päätti kansanäänestyksen järjestämisestä alueella. Lähes kaikki äänestäneet kannattivat tuolloin Transnistrian liittymistä Venäjään.

Tämän päivän kokouksen viralliseksi aiheeksi on ilmoitettu keskustelu Transnistrian "poliittisesta sekä sosiaalistaloudellisesta tilanteesta" sekä Moldovan taholta tulleesta painostuksesta.

Paikallisen oppositiopoliitikon Gennadi Tshorban mukaan on hyvin todennäköistä, että edustajat pyytävät Transnistrian liittämistä Venäjään. Presidentti Vladimir Putinin on määrä pitää puhe kansakunnan tilasta Venäjän parlamentille huomenna.

Venäjä on tukenut Transnistrian taloutta, mutta alue on jäänyt aiempaa pahemmin eristyksiin täysimittaisen sodan alettua Ukrainassa.

Venäjällä on Transnistriassa noin 1 500 sotilasta, muodollisesti rauhanturvatehtävissä. Alueella on oma rahayksikkö, turvallisuusjoukot ja asukkailla oma passi. Suurimmalla osalla Transnistrian noin 450 000 asukkaasta on tosin myös Moldovan, Venäjän tai Ukrainan kansalaisuus.

Lue myös:

    Uusimmat