Mikä ihmeen Transnistria? Tästä syystä Venäjä on iskenyt silmänsä kiisteltyyn alueeseen

Mikä ihmeen Transnistria? Tästä syystä Venäjä on iskenyt silmänsä kiisteltyyn alueeseen 3:19
Mikä on Transnistria? Miten se on syntynyt? Miksi sen hallitseminen on Venäjälle tärkeää? Katso videolta.

Transnistrian alue nousi jälleen otsikoihin tällä viikolla, kun se pyysi Venäjältä omien sanojensa mukaan suojelua Moldovan painostusta vastaan. 

Venäjän tukema, Moldovalle muodollisesti kuuluva Transnistrian separatistialue on kapea, 200 kilometriä pitkä maakaistale Dnestr-joen ja Ukrainan länsirajan välissä.

Alue nousi tällä viikolla otsikoihin, kun alueen päättäjät pyysivät keskiviikkona Venäjältä niin kutsuttua suojelua Moldovan painostusta vastaan. Moldovan mukaan kyse on propagandasta.

Moldovan pelot lisääntyivät perjantaina, kun Venäjän armeijan kenraalimajuri Rustam Minnekajev linjasi Venäjän tavoitteita Ukrainassa.

Venäjän keskisen sotilasalueen varakomentaja sanoi, että Venäjän tavoitteena on valloittaa eteläinen Ukraina ja luoda yhteys Krimiltä Transnistrian separatistialueelle Moldovassa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Ryhor Nizhnikaun mukaan Venäjän strategisessa ajattelussa Moldovan hallitseminen olisi tärkeää.

– On helppo kuvitella, että alkuperäisessä suunnitelmassa, jossa Venäjä olisi saavuttanut tavoitteensa Ukrainassa ja valloittanut Kiovan ja Odessan, se olisi mitä luultavimmin mennyt seuraavaksi Moldovaan, Nizhnikau sanoo STT:lle.

Jutun alussa oleva videolta voi katsoa, mikä on Transnistria, miten se on syntynyt ja miksi se on Venäjälle tärkeä.

Lue myös:

    Uusimmat