Mainos

Tragediaan johtanut kisasauna ei juuri poikkea normaalista saunasta

Heinolan MM-löylyjen traaginen päätös on arvoitus myös kisasaunan valmistajalle. Myynti- ja markkinointijohtaja Kullervo Harvian mukaan sauna ei juuri poikkea siitä, missä suomalaiset ovat tottuneet kylpemään. Kilpailun takia saunassa on tosin lasiseinä ja toinen ovi helpottamassa poistumista.

Kullervo Harvia näki itse paikan päällä, miten finalistit näyttivät peukaloaan vielä muutama hetki ennen keskeytystä. Ajan venymistä yli kuuden minuutin oli toki katsomossakin kummasteltu.

- Harvia Oy oli lähtenyt tukemaan iloista perhetapahtumaa, ja sellaisessa vielä oltiinkin naisten sarjan parhaitten poistuessa saunasta hymyillen. Miehillä kisa ryöstäytyi käsistä, vaikka sellaista on pyritty estämään palkintojen pienuudellakin.

Yhteistyö loppuu

Kullervo Harvia sanoo yks'kantaan, ettei perheyhtiö enää lähde mukaan löylykisaan. Muuramesta on toimitettu kiukaat alusta lähtien ja kilpailusaunat vuodesta 2009.

Hän kertoo uusien saunojen keränneen kiitoksia olojen pysymisestä tasaisina erästä toiseen. Lämpö on säädetty termostaatilla 110 asteeseen.

- Se on vähän enemmän kuin yleensä kotisaunoissa, mutta vähemmän kuin esimerkiksi perinteisessä venäläisessä saunassa. Siellä on totuttu vihtomaan jopa 120 asteessa, mutta silloin käytetään huopahattua ja -hansikkaita.

- Saunaseurakin tarjoaa jopa 130-140 asteen löylyjä. Saunojan tuntemus riippuu paljolti siitä, paljonko kiukaalle paiskotaan vettä.

Ei pysyvää haittaa

Vaikka järjestäjät ovat mainostaneet liki 300 kilon kivikasan antavan totuttua rajummat löylyt, ei Kullervo Harvia pidä määrää mitenkään kummallisena. Juuri nyt on muotia latoa kotisaunaankin kivistä 200-250 kilon pilareita.

Kilpailusaunassa on Harvian muistikuvien mukaan tavallista enemmän ilmatilaa, koska korkeus on noin 2,5 metriä.

- Korjattavaa taitaa olla ennemminkin Heinolassa laadituissa säännöissä kuin saunassa. Ihan eri asia on, tarvitaanko tällaisia tapahtumia lainkaan.

Harvian vuosittaisesta noin 150 000 kiukaasta menee valtaosa ulkomaille. Asiakkaille on lyhyesti tiedotettu, että viranomaiset tutkivat Heinolan MM-löylyjen kuolemantapausta ja että sääntöjä on noudatettu.

Kullervo Harvia ei usko tragedian vaikuttavan ulkomaalaisten saunakäsitykseen sen enempää kuin Pamplonan härkäjuoksun uhrit saavat meidät muuttamaan mielikuviamme Espanjasta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.