Traficom ryhtyy maanantaina selvittämään matkustajamäärän rajoittamista pääkaupunkiseudun julkisissa liikennevälineissä – tällaisia rajoitukset voisivat olla

0:27
Mitä työkaluja hallituksella on ennen liikkumisrajoituksia? Näin vastaa pääministeri Sanna Marin

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ryhtyy maanantaina selvittämään mahdollista matkustajamäärien rajoittamista pääkaupunkiseudun julkisissa liikennevälineissä. Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki sanoo MTV Uutisille, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä pyydetään ensi viikolla jatkoselvitystä.

Matkustajamäärät ovat jo vähentyneet ja esimerkiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sanoo MTV:n haastattelussa, että ne ovat jo alle puolet normaalista tasosta.

Traficomista arvioidaan, että pääkaupunkiseudun rajoitukset voisivat koskea esimerkiksi ruuhka-aikoja ja tiettyjä reittejä. 

– Pitää suurelta osin paikkaansa, että matkustajamäärät ovat alle 50 prosenttia, mikä on maksimirajoitusmäärä lain nojalla, mutta ruuhkayhteyksissä erityisesti aamupäivällä ja iltapäivällä ongelmallisia tilanteita löytyy ja nämä varmaan ovat niitä tilanteita, joihin pyritään puuttumaan, sanoo Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki sanoo MTV Uutisille.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi eilen, että pääkaupunkiseudun julkisten liikennevälineiden matkustajamääriä pitäisi "ehdottomasti" rajoittaa.

Lisävuorot mahdollisia

Traficomin Saarimäen mukaan ennen lain perusteella rajoittamista selvitetään esimerkiksi lisävuorojen mahdollisuutta.

Ensi viikolla odotetaan Traficomilta päätöksiä Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan joukkoliikenteen osalta, ja sitä seuraavalla viikolla Varsinais-Suomen ja pääkaupunkiseudun osalta. Päätöksen jälkeen on Saarimäen mukaan luvassa kohtuullinen siirtymäaika rajoitusten voimaantuloon.

Traficomin ylijohtajan mukaan selvityksissä käydään läpi muun muassa liikennöitsijöiden toimenpiteiden riittävyyttä ja paikallista tartuntatautitilannetta.

– Tarkoitus ei ole ampua tykillä ongelmaa vaan löytää täsmäaseita kipukohtiin, sanoo ylijohtaja Jarkko Saarimäki MTV Uutisille.

Vapaavuori: Muut matkustajat valvonevat maskipakkoa

Liikennöitsijät ovat ottaneet käyttöön omia toimiaan esimerkiksi maskipakosta. Helsingin pormestari Vapaavuori sanoo MTV:n Uutisextrassa, että maskipakkoa on vaikea valvoa.

– Kyllä se perustuu pitkälti siihen, että ihmiset kunnioittavat, noudattavat ja ymmärtävät tämän merkityksen ja varmasti tulee myös tällaista sosiaalista kontrollia, muut matkustajat varmaan valvovat, naurahtaa Vapaavuori.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja