Mainos

Trafi: Täyssähköautojen rekisteröintimäärät laskussa – "Määrä ei lisäänny toivotulla tavalla"

Uusia henkilöautoja ensirekisteröintiin viime vuonna yhteensä 118 991 kappaletta, mikä on yli 9 prosenttia prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, selviää Trafin tilastosta.

Vuonna 2016 bensiinikäyttöisiä henkilöautoja ensirekisteröitiin 13 prosenttia ja dieselkäyttöisiä 2 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Vaihtoehtoisilla käyttövoimilla kulkevia henkilöautoja ensirekisteröitiin 1 610 kappaletta, mikä on 75 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna.

– Viime vuoden ensirekisteröintien perusteella näyttää siltä, että vaihtoehtoisista käyttövoimista erityisesti ladattavien hybridien määrä on ollut kasvussa. Voisi sanoa, että niiden kohdalla onkin menossa jopa pienoinen buumi, toteaa Trafin tietojohtaja Juha Kenraali.

Kenraalin mukaan täyssähköautojen kohdalla vastaava kasvua ei tapahtunut, vaan niiden ensirekisteröintimäärät jopa laskivat edellisvuodesta.

– Näyttääkin siltä, että täysin markkinavetoisesti, ilman edistäviä toimenpiteitä vähä- ja nollapäästöisten autojen määrä ei kokonaisuutena lisäänny toivotulla tavalla, Kenraali summaa.

Ensirekisteröintien perusteella sähköautojen yleistyminen ajoittui vuosille 2013–2015, jolloin yritysten oli mahdollista hyödyntää leasingautojen hankinnassa täysimääräisesti työ- ja elinkeinoministeriön sähköautoille myöntämää energiatukea. Energiatukeen oli oikeutettu, mikäli ajoneuvo hankittiin ja otettiin käyttöön vuoden 2015 loppuun mennessä. Sähköautojen ensirekisteröinnit kääntyivät laskuun vuonna 2016.

Ladattavien hybridien tarjonta on monipuolistunut, mikä näkyy niiden markkinaosuuden kasvussa. Ladattavien bensiinihybridien osuus vaihtoehtoisista käyttövoimista on jo lähes 70 prosenttia.

Vuonna 2016 ensirekisteröidyistä henkilöautoista 66 prosenttia hankittiin yksityiskäyttöön. Vaihtoehtoisten käyttövoimien osalta suhde oli lähes päinvastainen – niistä 62 prosenttia rekisteröitiin yrityskäyttöön.

Yksityiskäyttöön hankituista autoista 76 prosenttia oli käyttövoimaltaan bensiinejä. Sen sijaan yrityskäyttöön hankituista autoista 53 prosenttia oli dieseleitä.

Lähde: Trafi

***

2:12

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.