TPS:n muukalaislegioona nostattaa kulmia, myös Raimo Helmisen sopimus herättää kritiikkiä – Tomi Kallio: "Jos homma ei toimi, se on helppoa"

2:40
Tomi Kallio selvittää TPS:n joukkueen kokoamista C Morelle.

Jääkiekkoliigassa pelaava TPS on myllännyt joukkueensa katastrofaalisesta viime kaudesta uuteen uskoon ja naarannut riveihin aimo joukon lisää ulkomaalaisia pelaajia. Turkulaisseuran pelaajakoordinaattori Tomi Kallio perustelee hankintoja ja ottaa kiinni myös Raimo Helmisen päävalmentajasopimukseen kohdistuneeseen kritiikkiin.

Edellisellä sesongilla TPS rämpi suurimmaksi osaksi karusti. Koronaviruspandemian myötä pudotuspelejä ei järjestetty, mutta TPS:llä ei olisi ollut niihin muutenkaan asiaa. Ajoittain sieluttomalta vaikuttanut turkulaispoppoo jäi runkosarjan keskeytyessä 11:nneksi.

Tulevalle kaudelle puhaltavat muutoksen tuulet. Kallio haluaa nähdä jäällä "nälkäisen ja aggressiivisen joukkueen, jolla on draivia". Vaikka tappioitakin tulee, "pelejä ei hävitä sen takia, että näytetään löysiltä tai homma ei maistu".

Kovin montaa viime kaudelta tuttua kasvoa mustavalkonutussa ei nähdä. Pelaajisto on uusittu miltei täysin.

– Käytiin läpi viime kausi. Se oli iso pettymys kaikille. Haluttiin muuttaa joukkue aika radikaalisti. Hirveän montaa viime kauden jätkää ei pidetty enää tämän kauden joukkueessa mukana, Tomi Kallio kertoi C Morelle Teemu Niikon haastattelussa.

– Lisäksi olimme viime kauden turbulenssin takia aika paljon myöhässä määrätyissä asioissa. Senkin takia meillä oli aika paljon hommia tuossa. Saatiin kuitenkin joukkue kokoon, ja uskotaan siihen.

TPS:ssä on nyt runsain mitoin nuoria pelaajia ja peräti 10 ulkomaalaispeluria. TPS:n urheilujohtaja Rauli Urama sanoi taannoin seuran verkkosivuilla, että pelaajabudjettia on pudotettu reilut 600 000 euroa, ja ulkomaalaispelaajien hankinnassa on myös Kallion mukaan kyse pitkälti näiden hyvästä hinta-laatusuhteesta.

– Meidänkin budjettimme, kuten varmaan monien muidenkin budjetti, pieneni koronan takia aika reilusti. Osaan suomalaisista meillä ei ollut sen takia palaa, osaan ei riittänyt rahat, ja halusimme määrättyjä ominaisuuksia lisää tähän joukkueeseen. Hinta siihen päälle, niin kyllä se näytti siltä, että lähdetään ulkomaisia ottamaan useampi, Kallio perusteli.

– Koimme, ettemme halua ottaa vain suomalaista sen takia, että se on suomalainen. Jos emme löydä sellaisia ominaisuuksia ja sellaista draivia suomalaisilta, sitten otetaan ulkomaalainen.

"Vuoden diilissä on paljon hyvää"

Pelaajiston ohella TPS:n valmennus on uusittu, ja pääluotsina toimii Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta kuluneella kaudella valmentanut Raimo Helminen. Monien pelaajien tavoin myös Helmisen sopimus on lyhyt, vain yhden vuoden mittainen.

Tästä lyhytjännitteisyydestä on suunnattu seuraa kohtaan kritiikkiä. Kallio ei kuitenkaan näe lyhyissä sopimuksissa riskiä.

– Näen sen jopa toisin päin. Kun annat neljän vuoden diilejä, kuinka moni heistä oikeasti suorittaa neljä vuotta hyvin? Vuoden diilissä on paljon hyvää. Pelaat tai valmennat hyvin, niin voit saada jatkoa.

– Jos homma ei toimi tai haluaa itse muuttaa, se on helppoa eikä tarvitse silloin ostella ketään ulos. Siinä on molemmat puolet. Tämän päivän maailmassa tuntuu muutenkin, että jengi vaihtaa seuraa niin usein, että ei se ole minun mielestäni mikään ongelma, pelaajakoordinaattori summaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja