Toyotan tukema lentävä auto tulossa liikenteeseen yllättävän pian – julkinen testilento oli menestys

Tervetuloa 2020-luvulle: Japanissa kokeiltiin onnistuneesti lentävää autoa 1:01
Tervetuloa 2020-luvulle: Japanissa testattiin onnistuneesti lentävää autoa.

Japanilaisyhtiö pyrkii saamaan lentävän autonsa markkinoille jo lähivuosina ja kuluttajakäyttöönkin vielä tällä vuosikymmenellä.

Japanilainen startup SkyDrive on yksi monista lentäviä autoja kehittävistä yhtiöistä. Sen tuote vaikuttaa olevan jo varsin kehittynyt, sillä tiistaina järjestetty ensimmäinen julkinen koelento sujui niin kuin pitikin.

Koelento järjestettiin Toyotan testikeskuksessa, sillä autojätti on yksi SkyDriveen isosti sijoittaneista yhtiöistä.

Nimeä SD-03 kantava härveli ei ole joidenkin lentoautokonseptien tapaan autonominen aivan vielä, vaan sen ohjaksissa on pilotti, joka vastaa kulkuneuvon turvallisesta operoinnista. Myöhemmin pilottia tarvitaan lähinnä häiriötilanteiden varalta, mutta laite osaa toimia autonomisesti.

Markkinoille 2023

Neljä metriä pitkä ja lentomoodissa saman verran leveä SD-03 on varustettu kahdeksalla roottorilla. Valmistaja tituleeraa sitä maailman pienimmäksi VTOL-ajoneuvoksi. Kirjainyhdistelmä on peräisin sanoista vertical take-off and landing, mikä viittaa laitteen kykyyn nousta ja laskeutua pystysuoraan.

SkyDrive haluaa päästä testaamaan laitettaan Toyotan tiluksien ulkopuolella vielä tämän vuoden aikana. Markkinoille SD-03 voisi olla valmis jo vuonna 2023. Samana vuonna Japanissa on määrä ottaa käyttöön ensimmäiset lentävät taksit.

SkyDrive haluaa kuluttajakäyttöön tarkoitetun lentävän autonsa myyntiin vuonna 2028.

Lentäviä autoja kehittävät SkyDriven lisäksi kymmenet yhtiöt, mutta nimekkäimpiin kuuluvat muun muassa lentokonevalmistajat Airbus ja Boeing.

Lähteet: CNN, SkyDrive, Engadget

Lue myös:

    Uusimmat