Totuus myyteistä – tiesitkö tätä unesta?

Uneen liittyviä myyttejä kuulee usein, mutta mikä on totuus myyttien taustalla?

Unen ympärillä pyörii useita myyttejä, joiden totuudenmukaisuudesta harvalla on varmaa tietoa.

Myytti: Television ääressä nukkuu paremmin

Television, tietokoneen tai puhelimen näytöstä heijastuva keinotekoinen valo saattaa vähentää elimistön melatoniinintuotantoa. Melatoniinia erittyy eritoten pimeässä ja se tekee olon väsyneeksi.

Keinotekoinen valaistus saattaa myös sekoittaa vuorokausirytmin. Valoisan ja pimeän ajan sekoittuminen saattaa vaikeuttaa unensaantia. Television ääressä nukkuminen ei siis ole hyväksi, vaikka tuntuisi siltä, että elävän kuvan äärellä on helpompi nukahtaa.

Myytti: Kupillinen teetä helpottaa unensaantia

Vaikka kamomillan, sitruunamelissan ja humalan on kautta aikain kerrottu edistävän unensaantia, ei näiden vaikutusta uneen olla pystytty tieteellisesti todistamaan.

Myytti: Lasi viiniä auttaa saamaan unta

Koska alkoholilla on pienissä määrin rauhoittavia vaikutuksia, voi pieni määrä alkoholia auttaa nukahtamaan. Kuitenkin vain kaksi alkoholiannosta voi vaikuttaa merkittävästi unen laatuun.

Alkoholia nauttineiden unen on todettu olevan katkonaisempaa. Alkoholia nauttineet heräävät myös öisin keskimäärin useammin kuin ihmiset, jotka eivät ole nauttineet alkoholia lainkaan. Alkoholin nauttimista olisi siis syytä välttää juuri ennen nukkumaanmenoa.

Myytti: Urheilu iltamyöhään vaikeuttaa unensaantia

Urheilu muutamaa tuntia ennen pehkuihin painumista ei vaikeuta unensaantia. Raskas liikunta ennen nukkumaanmenoa saattaa kuitenkin huonontaa unen laatua. Etenkään raskasta urheilua ei siis kannata harrastaa juuri ennen nukkumaanmenoa, jos haluaa nukkua mahdollisimman sikeästi.

Myytti: Univelat voi nukkua pois viikonloppuisin

Yhdysvaltalaisen Penn State –yliopiston tutkimuksen mukaan yhden tai kahden huonosti nukutun yön aikaansaaman univelan pystyy korjaamaan kunnollisilla yöunilla esimerkiksi viikonloppuna. Tutkimuksessa todettiin kuitenkin, että useamman yön univelkojen korjaaminen on vaikeampaa.

Useiden huonojen yöunien jälkeen voi siis olla hankala palata normaaliin unirytmiin. Nukkumisen kanssa olisi siis syytä olla tarkkana myös arkena.

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat