Toto Wolff kohahdutti vihjailuillaan Lewis Hamiltonista – Ossi Oikariselta tärkeä huomio: "Jos prosessin lopputulos on täysi nolla"

Formula ykkösissä on kuohunut viime päivien aikana Abu Dhabin päätösosakilpailun tapahtumien johdosta. Mercedeksen tallipomo Toto Wolff vihjaili, että Lewis Hamilton saattaisi päättää uransa tähän kauteen. C Moren asiantuntija Ossi Oikarinen uskoo, että Hamiltonille on nyt tärkeämpää prosessin kulku.

Wolff ja Hamilton jättävät väliin torstaisen kansainvälisen autoliiton FIA:n palkintogaalan. Wolff sanoi torstaina lehdistötilaisuudessa, että brittikuski on ottanut tappion raskaasti ja jopa uran lopettaminen on mahdollista.

– Se, jatkaako Hamilton vai ei, luulen, että se päätös hänen on itse tehtävä. En usko, että se on hänellä ihan ensimmäisenä mielessä. Luulen, että paljon tärkeämpää on se, miten tämä koko prosessi viedään läpi ja miten ensi vuodelle saadaan säännöt sellaisiksi, ettei tällaista tapahdu enää, siinä vaiheessa Hamilton voi tehdä omat päätöksensä, Oikarinen sanoo.

– Jos prosessin lopputulos on täysi nolla, eli sieltä tulee paljon sanoja mutta ei tekoja, niin siinä vaiheessa Hamiltonin - niin kuin monen muunkin autourheilijan - motivaatio on vähän koetuksella. Jos sieltä tulee selkeitä parannusehdotuksia ja toimintatapamuutoksia, tässä asiassa ei pitäisi olla hänen osaltakaan mitään ihmeellistä, Oikarinen jatkaa.

Mercedes teki päätöskisan jälkeen kaksi protestia, jotka kuitenkin hylättiin. Tiimi päätti valittaa päätöksestä, mutta veti kuitenkin keskiviikkona valituksensa pois. Oikarisen mukaan Mercedes ei halunnut lähteä viemään prosessia läpi, koska se olisi kestänyt todella pitkään. 

– Lähinnä he halusivat selvyyden tähän prosessiin, millä tämä tuomio tehtiin, ja halusivat varmistaa, ettei ensi vuonna kävisi enää samanlaisia ongelmia, Oikarinen toteaa.

FIA tiedotti keskiviikko-iltana, että se aikoo tehdä perusteellisen tutkinnan Abu Dhabin GP:n tapahtumista. Samalla se kuitenkin lobbasi kulisseissa, että Mercedes ei veisi valitusta läpi. Oikarinen ei usko, että FIA olisi jollain tavalla yrittänyt vaikuttaa tallin päätökseen.

– En tiedä, voiko FIA tuossa lahjoa, mutta totta kai siellä on kulisseissa käyty paljon dialogia siitä, mitä tehdään ja miten tämä asia etenee. Mielestäni se on se tärkeä juttu tässä FIAn ja Mercedeksen välisessä dialogissa: saadaan tähän asiaan selvyys ja vältetään, että tulevaisuudessa olisi enää samanlaisia ongelmia, Oikarinen sanoo.

Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff totesi, että talli olisi voittanut tapauksen ns. tavallisessa oikeusistuimessa, mutta ei FIA:n alaisessa valitustuomioistuimessa.

– Pitää muistaa, että jos Mercedes olisi lähtenyt viemään tämän tähän valitustuomioistuimeen, siellä olisi tuomarina toiminut FIA, mutta puolustajana olisivat toimineet myös FIAn toimihenkilöt. Eli tässä tapauksessa olisi käyty väittelyä FIAn tuomarin toiminnasta FIAn alaisessa kilpailussa, ja sitä kautta Mercedeksen voitto - vaikka se olisikin ollut sääntöjen puitteissa todennäköistä - siitä olisi tullut todella vaikea ja pitkä prosessi.

– Sen takia varmasti myös Mercedeksellä ajateltiin, että ei haluta pyöriä tämän asian kanssa julkisuudessa loputtomasti. Vaan jos mahdollisuus on saada asia järkevästi päätökseen, sitten mieluummin mennään sitä kautta.

FIA:n lausunto aiheutti porua, sillä se syytti talleja ja lajin seuraajia väärinymmärrykseltä. Oikarinen myöntää, että lausunto kuulosti oudolta.

– Siinä oli paljon sanoja, mutta vähän asiaa. Hyvin poliittinen kannanotto tähän asiaan. Ei suoraan myönnetty, että oltaisiin tehty virheitä, vaan sanottiin vain, että käydään asia läpi, tutkitaan se ja koetetaan välttää samanlaiset asiat tulevaisuudessa, Oikarinen summaa.

– Mutta ei missään vaiheessa myönnetty, että olisi tehty suoranaisesti virhettä, koska siinä vaiheessa FIA olisi syyttänyt omia toimihenkilöitä, ja sitä ei haluttu julkisesti lähteä tekemään, Oikarinen päättää.

Katso pääkuvan videolta F1-sarjan kauden huipennus Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin välillä.

Lue myös:

    Uusimmat