Mainos

Tornitaloja nousemassa eri puolille Helsinkiä - Pasilan täydellinen uudistus alkaa

Helsingin siluetti tulee muuttumaan tulevaisuudessa varsin paljon, mikäli pääkaupungin käynnissä olevat rakennushankkeet toteutuvat suunnitellusti.

Urbaani ja tiivis kaupunki tarkoittaa osaltaan myös korkeita tornitaloja.

– Tila meillä täällä on rajallinen ja yritetään sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää kaupunkia kehittää, niin tottakai se ylöspäin rakentaminen on yksi mielekäs suunta. Nämä ovat tietysti myös arvovalintoja ja näin luottamusvaltuutetut hyväksi nähneet, Helsingin kaupungin aluerakentamispäällikkö Kari Pudas sanoo.

Pudas muistuttaa, että niin tornitalot kuin moni muu rakennusprojekti on suurimmalta osaltaan yksityinen investointi.

– Uskon, että näitä tehdään vakavalla mielellä, koska kyllä näiden valmistelu, suunnittelu ja kehittäminen on jo sinällään iso satsaus.

Tornitaloja eri puolille kaupunkia

Tällä hetkellä korkeaa rakentamista on suunnitteilla Keski-Pasilaan, Kalasatamaan ja Jätkäsaareen.

Keski-Pasilan osalta torni-alueen suunnittelukilpailu on käynnistymässä ensi vuonna. Suunnittelutöiden tulisi sisältää 8-10 tornia, jotka ovat vähintään 15 kerroksisia. Aluekaava mahdollistaa kuitenkin vielä paljon korkeammat rakennukset, aina 39 kerrokseen asti.

– Suunnittelijoilla on varsin vapaat kädet tulkita sitä, että mitä se korkeus tarkoittaa. Että onko se todella korkeaa vai vähän maltillisempaa, Pasilan aluerakentamisen projektijohtaja Niina Puumalainen kertoo.

Suunnitelmien jälkeen alueen asemakaavan on suunniteltu olevan vahvistettu vuonna 2018, jolloin myös rakentamisen on tarkoitus alkaa.

– Kyllä mä uskon, että se siihen tulee.  Tämä on herättänyt erittäin paljon kansainvälistäkin kiinnostusta. Se on niin potentiaalinen alue ja maailmanlaajuisestikin niin hyvä paikka. Monet kaupungit ovat kateellisia, että meillä on tällasia paikkoja keskustassa, Puumalainen kertoo.

Kalasataman keskuksen yhteyteen, jonka rakennus on myös jo alkamassa, on tarkoitus rakentaa puolestaan kahdeksan tornitaloa. Jätkäsaareen on kaavailtu ainakin yhtä tornihotellia.

Pasila täysin uusiksi

Pasila kokee korkeanprofiilin muutoksen, kun jo ennen torneja sinne aloitetaan rakentaa kokonaan uutta kaupunginosaa, Keski-Pasilaa. Pasilan aseman ja nykyisen Pasilansillan viereen rakentuu täysin uudenlainen kaupunkikeskus, jonka olisi määrä olla jonkinlainen uusi kaupunkilaisten olohuone.

– Kaupunkikeskus on tämmöinen hybridirakennus, jossa on Suomen viidenneksi suurin kaupallinen keskittymä, siinä on erittäin paljon toimistotilaa, hotelleja ja erityyppistä asumista.

– Siellä on myöskin paljon tämmöistä puolijulkista tilaa, puhutaan asukaspuistosta, erilaista oleskelutiloista ja erilaisista elämystiloista, projektijohtaja Niina Puumalainen luettelee.

Keskuksen osalta rakennustyöt alkavat ensi vuonna. Jo nyt alueella rakennetaan uutta kunnallistekniikkaa ja varaudutaan mittavan rakennushankkeen käynnistymiseen.

Asuntorakentamisen osalta muita tulevaisuuden merkittäviä hankkeita Helsingille ovat muun muassa Sipoolta lunastettu Östersundomin alue, Kruunuvuorenranta ja Jätkäsaari.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.