TOP5: Juhani Tamminen listaa uransa tärkeimmät maalit – "Olin varmaan tuhat kertaa harjoitellut sitä bravuuria"

16:56
Juhani Tamminen oli 70-vuotishaastattelussa perjantain Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Tänään 70 vuotta täyttävä Juhani Tamminen teki ennen jääkiekkovalmentajan uraansa komean polun Leijonien ja TPS:n kapteenina. Monet ”Tamin” uran tärkeimmistä osumista osuvat myös suomalaisen jääkiekon kannalta tärkeisiin käännekohtiin.

MTV Urheilu pyysi Tammista muistelemaan uransa viittä merkittävintä maalia.

Neuvostoliitto-voitto Moskovassa 1971

Ensimmäisenä tulee mieleen ensimmäinen voitto Neuvostoliitosta Moskovassa 17.12.1971. Voitimme Izvestija-turnauksessa venäläiset 4-2. Meidän kenttämme teki kaikki maalit ja itse heitin vielä tehot 2+1. Matti Murto ja Juha Rantasila tekivät molemmat yhden. Kentällisessä olivat mukana myös Harri Linnonmaa ja Heikki ”Hexi” Riihiranta. Voitimme sen oman pelimme 4-0.

Katkera voitto Tshekkoslovakiasta Helsingissä 1974

Veimme ottelun tosi suvereenilla esityksellä 5-2. Minäkin tein elämäni maalin. Olin varmaan tuhat kertaa harjoitellut bravuuria, että tulen oikeana laitahyökkääjänä, leikkaan keskelle sinisen jälkeen ja vien valelaukauksella pakin polvelle. Tshekkoslovakian sen aikainen paras pakkipari oli Oldrich MahacJosef Horesovsky. Tein sen valelaukauksen, ja Mahac pudotti polvilleen. Sitten ihan sen korvaan juuresta lähti rannelaukaus ja meni maalivahti Jiri Holesekille ihan etuylänurkkaan. Siirryimme sillä 4-0-johtoon.

Se voitto menetettiin valitettavasti sillä johdon paskahousumentaliteetilla. (Ottelu tuomittiin maalivahti Stig Wetzellin dopingkäryn takia Tshekkoslovakian 5-0-voitoksi).

Ruotsi-voitto Winnipegissä 1976

Kanada-cupin turnaus meni ihan vihkoon, ja me olimme oikeastaan ainoat ammattilaiset Vellu Ketolan ja Hexi Riihirannan kanssa. Viimeisenä olleeseen Ruotsi-peliin päävalmentaja Lasse Heikkilä pani kokoonpanot vähän uusiksi, kun turnaus oli mennyt päin persettä. Minun ketjussani olivat Matti Rautiainen ja keskellä Matti Hagman tai Seppo Repo. Voitimme sen pelin 8-6 ja siinä heitin 2+2. Ne olivat vielä sellaiset maalit, joilla noustiin ensin tasoihin ja sitten johtoon. Ruotsi oli silloin kovimmillaan, kun heillä oli Börje Salmingit, Anders Hedbergit ja muut. Olimme ennen sitä hävinneet kuin lapaset  ja sitten kerta kaikkiaan päätimme, ettemme ole näin huonoja.

Kanada-voitto Prahassa 1978

Voitimme MM-turnauksen ensimmäisessä matsissa Kanadan 6-4. Heitin siinä pelissä kaksi kaappia. Silloin heillä oli kuitenkin helvetin kovat NHL-molarit Dan Bouchard ja kumppanit. Nekin olivat molemmat minun bravuureitani, kun heitin kiekon rannelaukauksella kaarelta ihan takayläkulmaan. Maalivahti ei ehtinyt kissaa sanoa.

SM-välierät Turussa 1982

Menimme keväällä 1982 TPS:n kanssa SM-finaaleihin. Silloin pudotuspelit pelattiin kolmesta voitosta. Molemmat kotipelit ratkesivat jatkoajalla, ja minä tein ne molemmat jatkoaikamaalit ihan samalla kaavalla. Antero Kivelä oli silloin Ässillä maalissa, ja minun bravuurini oli kova lyöntilaukaus. Reijo Leppänen antoi ylivoimalla kiekon ja minä vedin suoraan syötöstä, eikä ”Antsa” ehtinyt kissaa sanoa. Kolmannessa pelissä tuli jatkoaikaratkaisu tuli ihan samalla kuviolla.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja