TOP 10: Suomen hulluimmat kesälajit

Suomalaisten kekseliäisyyttä ihmetellään maailman medioissa, kun Suomen suvessa on kisattu mitä eriskummallisimmissa lajeissa. Jotkut lajit elävät edelleen, kun taas jotkut ovat syystä tai toisesta kuihtuneet pois. MTV3.fi pisti hulluimmat lajit järjestykseen.

10) WC-rullan heiton SM-kilpailut

Suomen kesässä on niin paljon hulluja tapahtumia, että ikävä kyllä jotkut ”vähemmän hullut” eivät ole selviytyneet kovasta kilpailusta. WC-rullan heiton SM-kisat ovat yksi tällaisista kilpailuista. WC-rullan heiton SM-tittelistä ehdittiin kilpailla kahdesti Kokemäellä vuosina 2007 ja 2008, mutta yleisöä ei käynyt tarpeeksi jotta kilpailua olisi ollut järkevä jatkaa. Ideana kuitenkin hauska kilpailu.

9) Kesäpilikin MM-kilpailut

Pudasjärvellä kehiteltiin pitkän suunnittelun jälkeen kesäpilikin MM-kilpailut ja kisat pyörähtivät käyntiin ensimmäisen kerran vuonna 2004. Kyseessä ei ole suinkaan yhden päivän kilpailu, vaan kesäpilikkimestaruudesta kisataan viikon ajan. Suurempien kilpailujen malliin ensin on alkukilpailut, välierät, pikkufinaali ja lopuksi finaali johon pääsee mukaan 25 parasta pilkkijää.

Tänä vuonna kesäpilikin maailmanmestaruus ratkotaan 25-31.7.

8) Kännykänheiton MM-kilpailut

Suomalaisessa kesäillassa usein kuuluu kova karjaisu ja päälle vielä pärisevät ärräpäät, kun suhina vain kuuluu kännykän lentäessä metsään. Ei huolta, sillä siellä varmaan treenataan vain Savonlinnassa järjestettäviin kännykänheiton maailmanmestaruuskilpailuihin.

Ensimmäiset kännykänheiton MM-kilpailut järjestettiin vuonna 2000. Sitten laji on kehittynyt ja kansainvälistynyt. Nykyään perinteisen heittotekniikan lisäksi kisaillaan freestyle-sarjassa jossa arvostellaan tyyliä ja esitystä kokonaisuudessaan. Laji on herättänyt kiinnostusta myös ulkomaita myöten, sillä omia aluekilpailujaan ovat käyneet niin norjalaiset, sveitsiläiset, saksalaiset, belgialaiset kuin hollantilaisetkin. Mestaruus on aina jäänyt kuitenkin Suomeen. MM-kisojen ennätystulos on vuodelta 2005 Mikko Lammen viskaama hurja 94,97 metriä.

7) Rautakankikävelyn MM-kilpailut

Jos sauvakävely tuntuu liian löysältä ja kevyeltä, kannattaa lähteä kokeilemaan rautakankikävelyä. Yksi kanki painaa 6,5 kiloa. Se on jo astetta kovempaa touhua ja siinä mitellään myös maailmanmestaruustittelistä - tai Mustialan mestaruudesta. Ihan miten vain MM:n haluaa tulkita.

Rautakankikävely on viestikilpailu jossa joukkueissa on neljä jäsentä ja kukin kävelee 125 metriä. Oman mielenkiintonsa tuo saappaidenvaihto viestiosuuden vaihdon yhteydessä sekä tuomarit jotka tarkkailevat kilpailijoiden tekniikkaa.

Rautakankikävelyn MM-kilpailut järjestetään tänä kesänä jo 11. kerran elokuun 20. päivä.

6) Chilinsyönnin MM-kilpailut

Pidätkö tulisesta ruuasta? Jos pidät, niin siltikin kannattaa vielä miettiä muutamia kertoja ennen kuin osallistuu chilinsyönnin MM-kilpailuihin. Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetyt kilpailut saivat heti hyvän osanoton ja tänä vuonna kilpailulle on luvassa jatkoa 20-21.8. Tampereella.

Kilpailun ideana on popsia mahdollisimman paljon maailman tulisinta chiliä, Naga Morichia. Viime vuoden voittotulos oli hurja 82,02 grammaa.

Ihan vain vertailukohtana kaupoissa myytävien jalapeñojen tulisuusaste on noin 3:n luokkaa ja scovilleasteissa sellaiset 2500-8000. Naga Morichin tulisuusaste on 10+++ ja scovilleasteissa noin 800 000 – 1 041 000. Kyllähän se hiki irtoaa tuollakin tavalla.

5) Sääskentapon MM-kilpailut

Suomen kesä olisi täydellinen ilman koko ajan kuuluvaa pientä ininää ja ärsyttäviä hyttysenpistoja. Pelkosenniemellä hyttyskiintiötä yritettiin 1990-luvulla parhaan mukaan hillitä järjestämällä sääskentapon MM-kisat. Tappaminen, hyttysenkin, on kuitenkin väärin ja kisat jouduttiin lopettamaan vuonna 1999 moraalisiin perusteisiin vedoten.

Vaikka kilpailut jouduttiin lopettamaan jo reilut kymmenen vuotta sitten, on se jäänyt osaksi suomalaisen kilpailuhulluuden historiaa. Maailmanennätys on muuten 21 tapettua hyttystä viidessä minuutissa. Jokainen voi tänä kesänä yrittää pistää ennätystä paremmaksi omatoimisesti.

4) Saappaanheiton SM-kilpailut

Vuodesta 1992 käynnissä olleet saappaanheiton maailmanmestaruudet ratkottiin ennen Suomessa, mutta lajin kansainvälistymisen myötä, MM-kilpailuja on käyty muun muassa Ruotsissa, Virossa, Italiassa, Saksassa ja viimeksi Puolassa. Tämän vuoden SM-kilpailut heitettiin viime viikonloppuna Raahessa ja kisoissa valittiin myös Viljandiin matkaava MM-kisajoukkue.

Miesten SM-kulta ratkesi tänä vuonna Ville Huuskoselle, joka heitti tuloksen 56,38 metriä. Naisten SM-kullan pokkasi Tiia Koskelo tuloksella 44,49 metriä.

3) Ilmakitarasoiton MM-kisat

Oulussa jo vuodesta 1996 lähtien järjestetyt ilmakitarasoiton MM-kisat ovat kansainvälisesti yksi parhaiten tunnetuimmista suomalaisista kesäkisoista. Tapahtuma kerää osallistujia ympäri maailmaa ja nykyään se on levinnyt niin paljon, että parissakymmenessä maassa käydään jo omat karsinnat finaaliin pääsemiseksi. Kahtena edellisvuonna voiton on napannut belgialainen Sylvain "Gunther Love" Guimene. Tänäkin vuonna elokuun 24-27. Oulussa taistellaan MM-tittelistä.

Ilma todellakin kuuluu kaikille. Make air, not war!

2) Suopotkupallon MM-kilpailut

Suomen kansan mielissä on kirkkaana soilla kirmaava ja harjoitteleva Mika Myllylä joka treenasi kuola suusta valuen kohti seuraavan talven arvokisoja. Ei suolla tarvitse aina kuitenkaan olla niin vakavaa ja siitä oivana esimerkkinä toimii Hyrynsalmella vuosittain järjestettävät suopotkupallon MM-kilpailut.

Ensimmäisen kerran suolla potkittiin palloa SM-tittelin merkeissä vuonna 1998 ja mukana oli 13 joukkuetta. Seuraavana vuonna kilpailut saivat jo EM-statuksen ja vuonna 2000 niistä tuli maailmanmestaruuskilpailut. Tänä päivänä osallistuvia joukkueita on noin 300 ympäri maailmaa. Tapahtuma on saanut myös talvisen version eli umpihankifutiksen ja myös lentopallomestaruuksista otellaan suolla.

Tänä vuonna suopotkupalloillaan 15-16.7.

1) Eukonkannon MM-kilpailut

Eukonkannon MM-kisat ovat jo instituutio suomalaisessa kesässä. Sonkajärvellä vuosittain järjestettävä tapahtuma on kerännyt maailmanlaajuista huomiota ja osallistujia tulee ympäri maailmaa.

Lajissa on jotain alkukantaisen barbaarista, mutta kyse ei ole pelkästään voimasta ja nopeudesta, vaan myös tekniikasta. Radan pituus on 253,50 metriä ja sillä on yksi vesieste ja kaksi kuivaestettä. Kannettavalla eukolla pitää olla painoa vähintään 49 kiloa eikä ole niin väliksi onko oma eukko vai naapurin vai kenen tahansa. Voittajat selvittävät radan minuutin pintaan.

Ensimmäisen kerran kisat järjestettiin vuonna 1992 ja tänäkin vuonna kisaillaan 1-2.7.

Lue myös:

    Uusimmat