Tony teki salaa samaa työtä eri työnantajille – tällainen on overemployed-ilmiö

Korona-ajoilta jäänyt etä- tai hybridityö on mahdollistanut ilmiön, jossa asiantuntijat työskentelevät salaa useammalle työantajalle. Amerikassa ja Australiassa ilmiö tunnetaan nimellä ”overemployed”, jonka suora käännös olisi ylityöllistetty. 

Australian yleisradioyhtiön ABC:n haastattelema Tony kertoo aloittaneensa kahden asiantuntijatyön tekemisen koronavuosina, kun työtkin siirtyivät etätöiksi ja  rajoitusten myötä ei kodin ulkopuolella voinut paljon tehdä.  

Olin tylsistynyt ja halusin haastetta, hän kertoo ABC:lle.

Overemployed-ilmiö on noussut niin suosituksi, että sille on jopa luotu oma sivusto, jossa ”ylityöllistetyt” voivat jakaa vinkkejä ja niksejä siihen, kuinka useammasta työstä voi selvitä. 

Heillä on yksi ohje: Älä kerro, että sinulla on kaksi etätyötä.

Vuosien ajan Tony nosti tuplapalkkaa samasta työstä eri firmoissa ohjelmistosuunnittelijana. 

Hän suunnitteli pakolliset palaverit ja pakolliset lähipäivät työpaikoissaan niin, että hänen ei tarvinnut olla fyysisesti kahdessa työpaikassa samaan aikaan. Tony tajusi jääneensä kiinni erään tavallisen videopalaverin jälkeen. 

Palaverissa oli ollut joku hänen toisesta työpaikastaan.  

Pomot kutsuivat Tonyn työpaikalle selvittämään asiaa. Jo siinä vaiheessa hän tiesi saavansa potkut työstään, mutta ei kuitenkaan mennyt kauankaan, että hän löysi jälleen toisen työn itselleen.

Syynä muu kuin perustoimeentulo

Kahden tai useamman työn tekeminen on esimerkiksi matalapalkka-aloilla tai osa-aikatöissä ollut jo yleistä, ja nyt elinkustannusten ja inflaation myötä esimerkiksi useampi on joutunut ottamaan toisen työn pärjätäkseen pelkästään arkimenoistaan. 

Overemployed-ilmiössä tehdään kuitenkin kahta tai useampaa hyväpalkkaista toimistotyötä ja usein tylsyyden tai ”huvin” vuoksi. 

Talouslehti Business Insider haastatteli vuoden aikana useampaa kokoaikaista työtä tekevää asiantuntijaa.

Kaikki tekivät useampaa työtä salaa työnantajiltaan. Syiksi he mainitsivat lehden mukaan haaveen aikaisesta eläkkeestä, kalliin lomamatkan tai jonkun kalliin hankinnan.

Business Insiderin haastattelemat työntekijät kertovat, etteivät kadu tai tunne syyllisyyttä useasta työstä.

Entä jos työntekijä tekee 40-tuntisen työviikon työt 20 tunnissa? Mitä hän sitten tekee, tuhlaa aikaa sähköposteihin tai puheluihin? Onko se millään tavallaan parempaa kuin se, että sovin toisen työn ja teen sitä työtä?

Jotkut haastateltavista jopa kokivat, että "kolmen saman työn tekeminen" lisää heidän osaamistaan kaikissa työpaikoissa.

Näin sanoo Suomen työsopimuslaki

Suomessa työsopimuslaissa määritellään, että työntekijä ei saa tehdä sellaista työtä tai toimintaa, joka vahingoittaa työnantajaa. 

Toisesta työstä ei ole kuitenkaan työsopimuslain mukaan velvollista ilmoittaa työnantajlle, ellei työsopimuksessa sovita toisin. Esimerkiksi valtiolla tai kunnilla töissä olevia koskee omat lakipykälät ja heidän tulee pyytää työnantajalta lupa toiseen tai sivutoimiseen työhön.

Toimihenkilöliitto Erto neuvoo sivuillaan, että toista työtä harkitsevan tulee miettiä työn luonnetta ja työntekijän asemaa, jottei työ olisi ensimmäisen työnantajan kanssa kilpailevaa. 

Mitä enemmän työsi on suorittavan tason työtä, eikä asiantuntija- tai johtotason työtä, sen todennäköisemmin saat tehdä työtä myös muille saman alan työnantajille.

Erton mukaan esimerkiksi kokopäiväisesti töitä tekevä voi ottaa toiselta alalta työpaikan oman jaksamisen mukaan satunnaiseksi työksi.

Osa-aikatyötä tekevän on taas helpompi tehdä muita töitä, sillä lojaaliutta arvioidaan väljemmin.

Teetkö sinä useampaa asiantuntijatyötä salaa? Kerro kokemuksistasi toimittajalle sähköpostitse katariina.taleva@mtv.fi.

Lue myös:

    Uusimmat