Tomaatti oli 1500-luvun viagra

Euroopan suosikkivihannes tomaatti on kotoisin Andien vuoristosta, jossa Meksikon atsteekit viljelivät sitä nimellä tomatl eli pyöreä hedelmä. Eurooppaan tomaatti saapui Columbuksen mukana 1500-luvulla yhdessä maissin, chilipippurin ja bataatin kanssa. Ensimmäiset sata vuotta eurooppalaiset kasvitieteilijät uskoivat tomaatilla olevan sukupuoliviettiä kiihottavaa vaikutusta ja sitä kutsuttiin mm. rakkauden omenaksi. 1600-luvulla tomaatti alkoi pikkuhiljaa siirtyä lääkekasvista ruokakasviksi ja mm. kuuluisa napolilainen tomaattikastike syntyi vuonna 1692.

Nykyään tomaattia pidetään äärimmäisen monikäyttöisenä vihanneksena, ja se on yksi yleisimpiä raaka-aineita eurooppalaisissa keittiöissä. Virallisen kasvitieteellisen määritelmän mukaan tomaatti on kuitenkin Solanacean sukuun kuuluva hedelmä, ja se on läheistä sukua perunalle, espanjanpippurille ja munakoisolle. Suomessa tomaatin asema on ainutlaatuinen muiden vihannesten joukossa. Tomaattia kuluu noin 10 kiloa henkeä kohti vuodessa, eli lähes kuudesosa vihannesten kokonaiskulutuksesta, joka on 65 kiloa.

Tomaatin lykopeeni vähentää syöpäriskiä

Tomaatti tunnetaan myös ravitsemuksellisesti edullisena elintarvikkeena. Se sisältää runsaasti C-vitamiinia, foolihappoa ja lykopeeniä, jolla tiedetään olevan antioksidanttisia vaikutuksia ihmisen elimistössä. Lykopeenin uskotaan myös pienentävän syöpäriskiä, erityisesti eturauhassyövän osalta. Lykopeeni imeytyy kuumakäsitellyistä tomaateista selvästi paremmin kuin tuoreista.

(MTV3 Internet / Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat