Tokion olympialaisten johtaja erosi tehtävästään – kansainvälinen olympiakomitea ja sponsorit tuomitsivat kohukommentit

Tokion olympialaisten järjestelykomitean johtaja Yoshiro Mori on eronnut seksistisistä kommenteistaan johtuneen kohun takia. Mori sanoi viime viikolla Asahi Shimbun -lehden haastattelussa, että naiset puhuvat kokouksissa liikaa. Seksistisinä pidetyistä puheista nousi kansainvälinen kohu, ja satoja kisojen vapaaehtoisia jätti tehtävänsä.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK tuomitsi Morin puheet täysin sopimattomiksi. Myös yksi kisojen suurimmista sponsoreista eli Toyota on kritisoinut Morin sanomisia.

Paine Moria kohtaa kasvoi päivä päivältä.

Japanin entinen pääministeri Mori, 83, pyysi jo aiemmin anteeksi naisia vähätteleviä puheitaan, muttei ensin luopunut tehtävästään. Perjantaina hän kuitenkin erosi.

– Sopimaton lausuntoni on aiheuttanut paljon kaaosta. Pyydän nöyrimmin anteeksi, hän sanoi kisajärjestäjien kokouksessa.

Viime vuodesta koronaviruspandemian takia siirtyneiden Tokion olympialaisten avajaisten on määrä olla 23. heinäkuuta. Kisat ovat kuitenkin viime kuukausina menettäneet suosiotaan Japanissa, sillä noin neljä viidestä japanilaisesta kannattaa kyselyjen mukaan kisojen perumista tai uutta siirtoa.

– Kaikkein tärkeintä on saada kisat järjestettyä. Minun läsnäoloni ei saa nousta kisojen esteeksi, Mori sanoi. 

Seuraajaehdokas vetäytyi

Morin seuraajaa ei vielä perjantaina valittu, sillä hänen suosikkinsa, 84-vuotias urheiluhallinnon asiantuntija Saburo Kawabuchi ei saanut vankkumatonta tukea. Kawabuchi ehti jo antaa haastatteluja uudessa roolissaan, mutta ei tullut valituksi.

Asahi Shimbun -lehden mukaan kisojen hallinnossa Kawabuchin valinta herättää vastustusta. Lehden mukaan valintaa kritisoitiin muun muassa sillä, voiko iäkäs johtaja vakuuttaa kansan muutoksesta.

Perjantaina iltapäivällä paikallista aikaa Kawabuchi vetäytyi japanilaismedian mukaan ehdokkuudesta.

Lue myös:

    Uusimmat