Tokion erityiset olympiaolosuhteet luovat urheilijoille suuria haasteita – "Et ole täysin turvassa"

Ruotsin olympiajoukkueen jäsenet ovat antaneet ensikommenttinsa Tokion olympialaisten olosuhteista. Tarkat säännöt ja rajoitukset luovat urheilijoille omat haasteensa.

Tokion olympialaiset käynnistyvät tulevana keskiviikkona, mutta kunnolla kisat pärähtävät käyntiin perjantain avajaisten jälkeen. Suurin osa urheilijoista on jo matkustanut kisapaikkakunnalle tutustumaan majoituksiinsa ja paikalla vallitseviin rajoituksiin.

Tokion ja Japanin koronavirustilanne on herättänyt kisojen alla paljon keskustelua. Kisajärjestäjät ovat hankalasta tilanteesta huolimatta pyrkineet tekemään kaikkensa tartuntariskien minimoimiseksi.

Vaikka rajoitukset ja säännöt ovat kaikille selviä, ei kontakteilta voida välttyä edes majoituspaikoissa.

– Ruokailusalissa väkeä on vaikea välttää. Yritämme pitää etäisyyttä sääntöjen mukaisesti, mutta ruokailusalissa et ole täysin turvassa. Japani on hoitanut asian todella hyvin, ja on selkeää, miten seurataan sääntöjä. Me teemme niin, mutta ehkä kaikki eivät tee, Ruotsin naisten jalkapallomaajoukkueen Olivia Schough kertoo Aftonbladetille.

Joukkuetoveri Hedvig Lindahl on huomannut ihmisten toiminnassa eroavaisuuksia.

– Välillä sitä vain ajautuu tilanteisiin, jossa päädyt hieman liian lähelle toista. Olet siitä itse vastuussa. Osa välttää kuitenkin riskejä enemmän kuin toiset, Lindahl sanoo.

Rajoitukset paikan päällä ovat tiukkoja. Saman maan, mutta eri lajin urheilijat, eivät saa juurikaan viettää aikaansa toistensa kanssa, joten joukkuehengen ylläpitäminen on haastavaa.

– Eri lajien urheilijat voivat tavat lyhyesti ulkona matkalla syömään tai ohittaessa toisen ruokailusalissa. He eivät saa istua yhdessä missään huoneessa, Ruotsin olympiakomitean Peter Reinebo toteaa.

– Meillä on täällä kuitenkin terassi, jossa voit tavata muita iltaisin turvavälein ja kasvomaskin kanssa. Kasvomaskit ovat pakollisia kaikille niin sisä kuin ulkotiloissakin, Reinebo jatkaa.

Osaa urheilijoista tiukat rajoitukset harmittavat. Muiden lajien ja maiden edustajien kanssa verkostoituminen on ollut aina suuri osa olympialaisten tunnelmaa. Rajoitusten myötä tämä ei kuitenkaan ole mahdollisia.

– Toivottavasti voisimme sosialisoida jollain tavalla, koska se on osa olympialaisia. Haluan kokea sen olympiakokemuksen, enkä vain olla huoneessani, syödä ja pelata pelejä. Mestaruudet ovat kivoja, mutta sitä haluaisi olla olympialaisissa kuten normaalistikin oltaisiin, käsipalloilija Hampus Wanne harmittelee.

Lue myös:

    Uusimmat