Toiveita hallitusneuvotteluihin: "Ei kaikkia työpaikkoja Helsinkiin"

Valtionhallinnon työpaikkoja on alueellistettu maakuntiin 2000-luvulla yli 4000 henkilötyövuoden verran. Viime vuosina tahti on kuitenkin laantunut. Nyt, kun keskusta on vetämässä hallitusneuvotteluita, moni keskustalainen kaipaa alueellistamisen palaavan vahvasti uuden hallituksen ohjelmaan.

Valtionhallinnon työpaikkojen alueellistaminen maakuntiin saa voimakkaasti kannatusta Rovaniemellä.

– Ehdottomasti. Ei kaikkea Helsinkiin, vaatii rovaniemeläinen Veikko Hakala.

Samoilla linjoilla on myös keskustan Lapin piiri. Sen kannanoton mukaan ”Rovaniemelle olisi perusteltua alueellistaa seuraavaksi Metsähallituksen pääkonttori Vantaalta”.

– Meillähän on pohjoisessa mittavat luonnonvarat, valtion maita yli 60-70 prosenttia ja samaten työntekijöitä on paljon täällä, keskustan Lapin piirin toiminnanjohtaja Pekka Lehto perustelee.

Lehdon mukaan edellinen hallitus jätti alueellistamiskysymykset täysin hoitamatta, ja uuden hallituksen pitäisi lähteä alueellistamiseen vahvoin tavoittein.

– Tämä pitää olla hallitusohjelmassa keskeisesti mukana. Nyt pitäisi selvittää mahdollisuuksia jälleen lisätä tuntuvasti näitä valtion työpaikkoja maakunnissa, Lehto evästää hallitusneuvottelijoita.

Piirijohtajat kannattavat

Myös muut MTV Uutisten tavoittamat keskustan piirijohtajat liputtavat alueellistamisen jatkon puolesta. Jokaisen mielestä alueellistamisesta olisi hyvä saada kirjaus hallitusohjelmaan.

– Varmasti se olisi hyvä olla siellä esillä jossakin muodossa, mutta minä luotan tässä kyllä ihan täysin Sipilän harkintakykyyn, sanoo Keskustan Päijät-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Jukka Sällinen.

Samaa toivoo Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauliina Maukonen-Kärkkäinen.

– Toivon, että tämä valtionhallinnon alueellistaminen nousee siellä esille. Keskusta on perinteisesti hajautetun mallin kuin keskittämisen kannalla.

Luonnonvarakeskus kiikarissa

Rovaniemellä kiinnostaisivat Metsähallituksen pääkonttorin lisäksi myös muut luontoon liittyvät virastot.

– Kaivospuoleen ja biotalouteen liittyvät asiat, yleensä luonnonvarojen piirissä olevat kysymykset. Esimerkiksi luonnonvarakeskus Luke on nyt keskittänyt toimintojaan ja meillähän on riittävää tutkimustoimintaa pohjoisessa, että tätä toimialuetta pitää vahvistaa, Pekka Lehto visioi.

Lahden seudulla Päijät-Hämeessä puheeksi on noussut Suomen Ympäristökeskuksen alueellistaminen Lahteen. Varsinaisia suunnitelmia asiasta ei kuitenkaan ole.

– Ei se tietenkään huono asia olisi. Piirinä emme varsinaisesti ole ottaneet kantaa tällaisiin alueellistamisiin, mutta tiedän, että Päijät-Hämeen liitossa asiaa on varmaankin puhuttu maakunnallisesti, Sällinen toteaa.

Oman maakunnan pärjäämistä aiempaa paremmin mahdollisissa tulevissa alueellistamishankkeissa odotetaan myös Keski-Pohjanmaalla.

– Alueellistamisessa pitää katsoa montaa asiaa, mutta toivon tietysti, että Keski-Pohjanmaallekin tulisi. Nyt täällä on vain VR ja alueellistaminen on keskittynyt tietyille alueille. Ihmisten siirtely virastojen mukana on ongelmallista, ja se pitää ottaa päätöksenteossa huomioon, sanoo Keskustan Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Erkki Hänninen.

2000-luvulla valtion virastojen työpaikkoja on alueellistettu maakuntiin noin 4200 henkilötyövuoden verran.

Lue myös:

    Uusimmat