Mainos

Toivakka Venäjä-pakotteista: "Toivotaan, ettei Venäjä ala uhitella"

EU:n uudet Venäjän vastaiset pakotteet astuvat voimaan tänään. Huomenta Suomessa vierailleen eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan mukaan pakotteet jatkuvat aiempien pakotteiden linjalla.

– Pakotteita on arvioitu muun muassa Suomen Pankissa ja niiden vaikutukset tulevat olemaan Suomen talouteen aika pieniä, Toivakka sanoo.

Toivakan mukaan pakotteiden asteittainen tiukentuminen on ollut EU:n tavoitteena. Pakotteita arvioidaan uudestaan syyskuun lopussa. Jos Venäjä on rauhanomainen, pakotteita voidaan lieventää.

– Tärkeintä olisi saada Venäjä aidosti neuvottelemaan ja hakemaan rauhaa Ukrainan kanssa. Oleellista olisi saada Ukrainaan sellainen tilanne, jossa itsenäinen maa hallitsee omia rajojaan ja ihmisiä ei enää kuolisi konfliktin myötä.

EU-pakotteet eroavat vastapakotteista

Venäjä on uhkaillut EU:ta vastapakotteilla ja ministeri Toivakan mukaan vastapakotteiden mahdollisuudesta on keskusteltu.

– Olemme tehneet erilaisia selvityksiä vastapakotteisiin liittyen. Toki toivomme, ettei Venäjä ala uhitella, mutta siihen tulee varautua.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka muistuttaakin, että EU ei ole aiheuttanut Ukrainan kriisiä. 

– Venäjä on saanut kriisin aikaiseksi voimapoliitiikallaan. Nyt on jo aika mennä kohti rauhaa ja vetää joukot Ukrainasta pois.

Toivakka muistuttaa, että vastapakotteiden linja on ollut Venäjällä erilainen kuin EU:lla.

– EU kohdistaa pakotteet valtiontoimiin, jotta yritysten talous vaikeutuisi. Venäjä puolestaan koskettaa vastapakotteet tavallisiin ihmisiin.

Venäjä yhä tärkeä kauppakumppani

Kriisistä huolimatta Venäjä on Toivakan mukaan edelleen Suomen tärkeä kauppakumppani. Suomi ei kuitenkaan ole yhtä riippuvainen idästä kuin aiemmin.

– Tällä hetkellä Venäjän osuus viennistä on 8 prosenttia, kun se on joskus ollut jopa 30 prosenttia. Suomen viennistä kauppaa käydään 60 prosenttia EU:n kanssa.

– Tärkeää on säilyttää hyvät kauppasuhteet Venäjään joka tapauksessa. Tälläkin hetkellä 95 prosenttia kaupankäynnistä tapahtuu kriisistä huolimatta normaalisti, eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.