Mainos

Toistuuko kylmä säähistoria? Helsinki-Vantaalla ei ole mitattu vielä yhtään hellepäivää – sama tapahtui myös 43 vuotta sitten

Heinäkuun puoleenväliin mennessä Suomessa on mitattu yhteensä 12 hellepäivää. Näistä yksi toukokuussa, kuusi kesäkuussa ja vain viisi heinäkuussa. Syynä koleaan säähän on Suomen ohi kiertävä lämmin ilma.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki kertoo, että vastaavanlainen tilanne oli myös vuonna 2015, jolloin Suomessa oli kylmä kevät ja kesä, mutta elokuu oli tuolloin keskivertoa lämpimämpi.

– Silloin sää oli vieläkin surkeampi. Vuonna 2015 heinäkuun loppuun mennessä oli ollut vain neljä hellepäivää, Niinimäki toteaa.

Vuonna 1974 ei ollut yhtäkään hellepäivää

Helsinki-Vantaan lentoaseman sääkeskuksesta ei ole mitattu koko vuonna yhtäkään hellepäivää. Samankaltainen tilanne on ollut viimeksi 43 vuotta sitten vuonna 1974.

– Hellelukema ei ole mennyt Helsinki-Vantaan sääkeskuksessa tänä vuonna rikki kertaakaan. Vuonna 1974 asemalle ei tullut yhtään hellepäivää koko vuonna, Niinimäki kertoo.

Meteorologi ei osannut vielä kertoa, miltä elokuun sää tulee näyttämään. Hellerajaksi lasketaan, jos mittari näyttää 25,1 astetta tai sen yli. 

Lämmin ilmavirta väistää Suomen

Suomen ilmasto on hyvin vaihtelevaa. Saamme merellistä ilmaa Atlantilta ja lämmintä mantereellista ilmaa idän puolelta eli Venäjältä.

– Venäjän lämpimät ilmat eivät ole tulleet tänä vuonna. Ne ovat jotenkin onnistuneet kiertämään Suomen ja pyyhkäisseet ohi Suomessa olleen matalapaineen ja ilmavirtauksien suunnan vuoksi, Niinimäki kuvailee.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja