Kovan tempun tehnyt tähti hakee jymypaukkua: "Hyvällä otteella mitalitaistelussa" – EM-yleisurheilussa hurja suomalaispäivä

Yleisurheilun EM-kilpailuissa Roomassa suomalaiskatseet kiinnittyvät erityisesti kävelyreitille, kun Aku Partanen lähtee taistelemaan mitalista illan kilpailussa. Myös aamun kilpailuissa riittää mielenkiintoa, kun viime kisojen suomalaismestarit Wilma Murto ja Topi Raitanen aloittavat kisaurakkansa. MTV Urheilun asiantuntija Tommi Evilä ruotii kiinnostavimpien suomalaisurheilijoiden tilanteen.

Partanen teki viime kesänä kovan tempun, kun hän käveli Budapestin MM-näyttämöllä Suomen ennätyksen 1.18.22, jolla irtosi hieno kuudes sija. Partanen oli ajallaan kauden Euroopan tilastossa neljäs. Kärkiajan kävelleeseen Espanjan Alvaro Martiniin (1.17.31) eroa oli 50 sekuntia. Kuluvalla kauden Euroopan kärkiaika on italialaisella Massimo Stanolla ajalla 1.17.26. 

Partasen kauden noteeraus huhtikuussa kävelemässään toistaiseksi kauden ainoassa 20 kilometrin kisassa on 1.21.32.

– Toivon sellaista positiivista nälkää, intoa ja uteliaisuutta lähteä mitalivauhtiin. Tilanne on se, että Aku on tosissaan hyvällä otteella mitalitaistelussa, Evilä sanoo.

– Valmistautuminen on varmasti mennyt hyvin. Nyt sitten riippuu siitä, miten viimeistely menee, nesteytys ennen kilpailua on tärkeä.

– Todella mielenkiintoinen kilpailu. Kävelypakka on sopivalla tavalla auki.

"Caudery miettii"

Aamun seiväskarsinnassa nähdään suomalaisittain poikkeuksellinen tilanne, kun peräti neljä suomalaishyppääjää hakee loppukilpailupaikkaa. Hallitsevan Euroopan mestarin Murron lisäksi Elina Lampela, Saga Andersson ja Silja Andersson hyppäävät karsinnassa.

Murron hallikausi päättyi kesken MM-finaalin, kun hän vetäytyi kilpailusta akillesjännevamman takia. Murto aloitti ulkoratakautensa Lahden gp-kilpailussa tuloksella 460. Hallikaudella ennen loukkaantumistaan Murto ylitti Suomen ennätyskorkeuden 481, jolla on Euroopan tilastossa toisena hallissa 486 hypänneen Ison-Britannian Molly Cauderyn jälkeen. Cauderyn kesän paras tulos on 484.

– Caudery on aavistuksen ehkä edellä, mutta varmasti hänkin miettii, että mitähän se Murto tekee. Siellä on maltilla rakennettu tätä kuviota, ei ole hätäilty yhtään. Harjoituskilpailu otettu vajaalla vauhdilla, heti erittäin asiallista lukemaa tauluun, Evilä sanoo.

– Wilmahan on äärimmäisen kova ja hyvä arvokisaurheilija. On mitalitaistelussa ehdottomasti ja kun ollaan mitalitaistelussa, se voi heilahtaam ihan suuntaan tahansa.

Evilä nostaa Murron vahvuudeksi myös erinomaisesti toimivan yhteistyön valmentaja Jarno Koivusen kanssa. Valmistautuminen arvokisojen on rautaa.

– Siellä osataan nämä hommat tehdä.

Murron lisäksi myös Lampelalta on lupa odottaa hyvää suoriutumista.  Hän hyppäsi vasta ennätyksensä 463.

– Ehdottomasti finaaliin ja tuollaisilla lukemilla kuin 460 ollaan pistesijoista vääntämässä. Nyt on Elinallakin vaan mahdollisuuksia valtavasti. Tilanne on positiivinen, kun näyttää, että kunto osoittaa vahvasti sinne koiliseen. Pitää vain sen hyvän nautinnollisen tunteen ja nauttii tämän hetken huippukunnosta.

Münchenissä 3 000 metrin esteiden Eurooopan mestaruuden voittanut Topi Raitanen avasi kautensa toukokuussa Karlsruhessa. Kauden toistaiseksi ainoassa 3 000 metrin estekisassaan Raitanen juoksi ajan 8.21,00, jolla on Euroopan kauden tilastossa sijalla 20.

– Hyvin lähti kausi käyntiin. Kahteen vuoteen paras tulos. Kertoo että talvi on onnistunut hyvin hänen mittapuullaan, Evilä sanoo.

– Topi on joutunut tekemään korvaavaa (harjoittelua) jonkin verran, mutta on osoittanut arvokisoissa pääsääntöisesti olevansa armottoman kova konna. Taitaa taktiikat ja uskaltaa luottaa tekemiseensä. Jälleen kerran Ukonmaanahon (valmentaja Janne Ukonmaanaho) kanssa nämä on varmasti mietitty tarkkaan. Finaali on ehdoton minimitavoite.

Lauantain koko ohjelman ja suomalaisten suoritusajat voit katsoa alta.

Rooman EM-yleisurheiluiden lauantain ohjelma

Aika

Laji

Vaihe

Suomalaiset

11.05

Moukari (M)

karsinta (A)

Kangas

11.10

3 000 m ej (M)

alkuerät

Raitanen

11.40

Seiväs (N)

karsinta

Murto, Saga Andersson, Lampela, Silja Andersson

11.50

100 m (N)

alkuerät

Kemppinen

12.30

Moukari (M)

karsinta (B)

Seppänen

12.45

400 m (M)

alkuerät

 

13.10

7-ottelu, pituus (N)

 

 

13.20

400 m (N)

alkuerät

Baas

 

 

 

 

19.00

20 km kävely (M)

finaali

Partanen, Ojala, Jokinen

19.05

7-ottelu, keihäs (N)

ryhmä A

 

20.20

7-ottelu, keihäs (N)

ryhmä B

 

20.50

800 m (M)

välierät

 

21.06

Pituus (M)

finaali

 

21.12

100 m aj (N)

välierät

Harala, Hurske

21.38

110 m aj (M)

välierät

Kuusiniemi

22.02

Kuula (M)

finaali

 

22.10

100 m (M)

välierät

Samuelsson

22.37

Kiekko (N)

finaali

 

22.47

7-ottelu, 800 m (N)

finaali

 

23.08

100 m aj (N)

finaali

 

23.18

110 m aj (M)

finaali

 

23.28

5 000 m (M)

finaali

 

23.53

100 m (M)

finaali

 

 

Lue myös:

    Uusimmat