Toisen asteen opintojen edistymisen seuranta siirtyy oppilaitoksilta Kelalle

Lääkäriliitto tyrmää hallituksen panostukset Kela-korvauksiin 2:15
Katso myös: Lääkäriliitto tyrmää hallituksen panostukset Kela-korvauksiin

Kela alkaa seurata tästä syksystä lähtien toisen asteen opiskelijoiden opintojen edistymistä, kertoo Kela. Tähän asti tehtävää ovat hoitaneet ammatillista perustutkintokoulutusta tarjoavat oppilaitokset ja lukiot.

Muutos perustuu vuonna 2020 voimaan tulleeseen tiedonhallintalakiin, jonka siirtymäaika on umpeutumassa. Aikaisemmin oppilaitokset ovat ilmoittaneet Kelalle, jos opiskelija ei ole edistynyt riittävästi opinnoissaan. Tarvittaessa Kela on lähettänyt opiskelijalle selvityspyynnön.

Kela seuraa toisen asteen opiskelijoiden opintojen etenemistä vuosittain syyskuussa. Jos opiskelija ei ole edistynyt riittävästi, Kela lähettää opiskelijalle selvityspyynnön, jonka perusteella Kela arvioi, jatketaanko opintotuen maksamista, Kela kertoo verkkosivuillaan.

Kela kertoo voivansa sähköisen selvityspyynnön avulla paremmin tavoittaa sellaiset opiskelijat, jotka ovat vaarassa tippua tavanomaisen arjen ulkopuolelle.

– Näiden nuorten opintotukea ei lakkauteta automaattisesti, vaan tulemme tarvittaessa olemaan heihin henkilökohtaisesti yhteydessä ja selvitämme, voitaisiinko tuen maksamista jatkaa, kertoo Kelan opintotukiryhmän juristi Reeta Paatelma Kelan verkkosivuilla.

– Yhteydenoton tarkoituksena on keskustella nuoren kanssa hänen elämäntilanteestaan ja siitä, millaista muuta tukea hän saattaisi tarvita. Tarvittaessa voimme ohjata nuoren esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin tai selvittämään mahdollisuutta Kelan kuntoutukseen, Paatelma kertoo.

Lukuvuosittain opintotukea maksetaan Kelan mukaan noin 100 000:lle toisen asteen opiskelijalle.

Lue myös:

    Uusimmat