Pekka Lehtisen kommentti: Turun puukotussarja – pelätty tapahtui mutta oliko se terrorismia?

Suomi on elokuisen perjantain jälkeen uudessa tilanteessa. Turun puukotussarjan kaltaista väkivallantekoa oli pelätty tapahtuvaksi myös Suomessa. Nyt se on todellisuutta.

Mutta mikä oli Turun puukottajaksi epäillyn ulkomaalaistaustaisen miehen motiivi? Oliko kyseessä suunnitelmallinen terrori-isku vai "yksinäisen suden" muista, mahdollisista henkilökohtaisista syistä juontuva teko?

Yhtä kaikki, lopputulos on äärimmäisen surullinen. Kaksi puukotuksen uhreista on kuollut ja useita loukkaantunut.

Epäilty puukottaja on kiinni – kiitos poliisin ammattimaiselle toiminnalle. Tutkintavastuu on siirretty Keskusrikospoliisille.

Varmaa on, ettei ainutlaatuisen tapahtuman tutkinnassa jätetä kiveäkään kääntämättä tekijän taustan ja motiivin selvittämiseksi.

– Haluamme nyt tutkintarauhan, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi tiedotustilaisuudessa Turussa.

Julkisuuteen tekijästä ei toistaiseksi ole kerrottu juuri mitään muuta kuin sisäministeri Paula Risikon sanoin "kyseessä on ulkomaalaisen näköinen henkilö".

MTV Uutisten poliisilähteeltä saaman tiedon mukaan epäilty on tullut Suomeen "jonkin aikaa sitten".

Puukotussarjaa ei kuitenkaan tässä vaiheessa ilmeisesti tutkita terroritekona, mutta sitä ei myöskään ole poissuljettu. Nimikkeitä KRP ei ole kertonut. Vähintään henkirikoksista tietenkin puhutaan.

KRP järjestää jo lauantaina tiedotustilaisuuden tutkinnan edistymisestä. Tekijästä ja hänen taustoistaan kuultaneen silloin hieman enemmän.

Se, että puukotus tapahtui juuri perjantaina 18.8.2017, ei ole tietenkään sattumaa. Espanjan loppuviikon terrori-iskut eivät ole voineet olla vaikuttamatta siihen, mitä Turun keskustassa keskellä iltapäivää tapahtui.

Varoituksia on siis ollut ilmassa jo pitkään. Suojelupoliisi nosti terrorismin uhka-arviota kesän alussa. Supo tiedotti tuolloin, että terrorismin uhka on Suomessa kohonnut.

Suojelupoliisin tietoon oli tullut aiempaa vakavampia terrorismiin kytkeytyviä suunnitelmia ja hankkeita Suomessa.

– Suurimman uhan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmä, jotka saavat motivaationsa toimintaan radikaali-islamisesta propagandasta tai terrorijärjestöjen kehotuksista, Suojelupoliisi kertoi kesäkuussa. 

Suojelupoliisin mukaan Suomesta lähteneitä vierastaistelijoita on noussut erityisesti terroristijärjestö ISIS:in asemiin, ja heillä on laaja suhdeverkosto järjestön sisällä.

Puukotussarja on ainutlaatuinen Suomessa. Sisäisen turvallisuuden kannalta ydinkysymys on seuraavaksi, mitä tästä seuraa.

Katso myös aiheeseen liittyvät videot alta:

26:34

0:11

0:35

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja