Toimittaja yritti varata aikaa luomen tarkastukseen, näin siinä kävi – korona iski rankasti suomalaisten vaivojen hoitamiseen

Näin kävi, kun toimittaja yritti varata aikaa luomen tarkastukseen.

Suomalaisten hoitojonot ovat kasvaneet koronaepidemian takia. Kiireetöntä hoitoa on lykätty, mutta pitääkö hoitoon hakeutua koronaepidemiasta huolimatta. MTV Uutisten toimittaja otti selvää. 

Epäilyttävä luomi. Pitäisiköhän se tarkastuttaa?

Soitan perjantaina aamupäivällä omalle terveysasemalleni Helsingissä kysyäkseni aikaa tarkastukseen. Lyhyen odotuksen jälkeen pääsen esittelemään asiani.

Puhelimessa kerrotaan, että aikaa luomennäyttöön ei tällä hetkellä ole. Niitä on karsittu koronatilanteen takia. Kehotetaan soittamaan ensi viikolla uudelleen, jos aikoja olisi avautunut.

Katso videolta, miten ajanvarausyritys luomen tarkastukseen eteni.

Hoitovelka kasvanut

Perusterveydenhuollossa vastaanottotoimintaa kiireettömien asioiden hoitoon ei ole pystytty ylläpitämään optimaalisesti, kun henkilöstöä on siirretty epidemian ehkäisyyn ja hoitoon. Väestön pitkäaikaissairauksien ehkäisy ja hoito ovat jääneet osin toteutumatta, mikä on johtanut hoitovelan kasvuun, Terveyden ja hyvinvoinnonlaitokselta kerrotaan.

Terveysasemilla peruttiin koronaepidemian alettua kiireettömiä vastaanottoaikoja, minkä lisäksi potilaat itse peruivat vastaanottoaikojaan. Aikoja peruivat erityisesti iäkkäät, joita kehotettin välttämään ylimääräisiä kontakteja.

Kiireettömät sairaanhoitokäynnit vähenivät huomattavasti maaliskuusta alkaen. Elokuussa käynnit lisääntyivät, mutta eivät silti yltäneet aikaisempien vuosien tasolle. Syyskuussa käynnit jälleen vähenivät.

Suun terveydenhuollon tilanne huonoin

Erityisen suuri hoitovelka on suun terveydenhuollossa, ja hoitoon pääsyssä on ollut enemmän viiveitä kuin aiemmin.

Lain mukaan hoito on järjestettävä kolmessa kuukaudessa. Tämä aika voidaan ylittää kolmella kuukaudella, jos potilaan terveys ei vaarannu.

Tilastot paljastavat kuitenkin, että puoli vuotta on ylittynyt suun terveydenhuollon kiireettömissä käynneissä yli prosentilla potilaista koko kuluvan vuoden. Huonoin tilanne oli syyskuussa, jolloin peräti yli neljä prosenttia oli odottanut hoitoa yli kuusi kuukautta.

Hoitoon pitää hakeutua

Koronaepidemia tai ei, hoitoon täytyy tarpeen vaatiessa mennä, sanoo Suomen suurimman sairaanhoitopiriin HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen.

– Jos jollakin on jokin sairaus, oli se sitten luomi tai jokin muu asia, niin kyllä pitää hakeutua lääkäriin. Joko terveyskeskukseen, työterveyshuoltoon tai yksityiseen terveydenhuoltoon omien valintojen mukaan.

Kiireettömän hoidon järjestämisestä asukkaalle vastaa kunta. Jos hoidon tarpeen arviointi vaatii terveyskeskuksessa käyntiä, sinne on saatava aika kolmen arkipäivän kuluessa yhteydenotosta.

Hoitoon on terveyskeskuksessa päästävä viimeistään kolmessa kuukaudessa. Tuomisen mielestä julkisen puolen pitää pystyä hoitamaan tehtävänsä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja