Toimittaja Anna Politkovskaja murhattu

Anna Politkovskaja tunnettiin presidentti Vladimir Putinin politiikan kiivaana arvostelijana. Syyttäjä tutkii surmaa "harkittuna murhana". Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaarin mukaan ei ole mahdotonta, että Venäjän turvallisuusjoukot olisivat murhan takana. Neuvosto vaatiikin tapauksen puolueetonta tutkimista.

Venäläinen toimittaja Anna Politkovskaja on löydetty surmattuna Moskovasta.

Syyttäjänviraston mukaan Politkovskaja löydettiin ammuttuna Moskovan keskustassa sijaitsevan kotitalonsa hissistä. Poliisi löysi hissistä myös pistoolin ja neljä patruunanhylsyä.

Syyttäjänvirasto on ilmoittanut aloittaneensa tapauksen tutkimisen. Surmaa tutkitaan harkittuna murhana. Moskovan kaupungin apulaissyyttäjä Vjatsheslav Rosinski arvelee, että murha liittyi Politkovskajan työhön toimittajana.

- Uskomme, että yksi johtolanka Politkovskajan harkittuun murhaan liittyy hänen julkiseen toimintaansa, Rosinski sanoo.

Poliisilla on käytössään valvontakameran kuvaa tapahtumasta.

- Selvää on, että murhaaja toimi yksin. Kyse on tummiin pukeutuneesta miehestä, sanovat poliisitutkintaa läheisesti tuntevat lähteet uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Politkovskaja tunnettiin erityisesti Tshetshenian sotaa käsitelleistä artikkeleistaan ja kirjoistaan. Hän arvosteli kiivaasti presidentti Vladimir Putinin hallituksen toimia Tshetsheniassa ja puhui tshetsheenien ihmisoikeuksien puolesta.

Tuomioja: Isku sananvapautta vastaan

Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää Politkovskajan murhaa iskuna sananvapautta vastaan. Tuomioja kommentoi Politkovskajan kohtaloa illalla STT:lle.

- Tunsin Anna Politkovskajan henkilökohtaisesti ja arvostin suuresti hänen työtään ja rohkeuttaan. Tällainen veriteko on suunnattu myös sananvapautta vastaan.

Tuomioja painotti, että on tärkeätä, että Venäjän viranomaiset pystyvät tapauksen nopeasti selvittämään ja saattamaan syylliset vastuuseen, johtivatpa jäljet mihin tahansa, Tuomioja sanoo.

Myös entinen neuvostojohtaja Mihail Gorbatshov on tuominnut surmateon jyrkästi.

- Tämä julma rikos ammattitoimittajaa ja urheaa naista kohtaan on isku myös lehdistönvapautta vastaan, sanoo Gorbatshov, joka myös omistaa osakkeita Politkovskajan työnantajalehdessä Novaja Gazetassa.

Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Thomas Hammarberg vaatii Venäjän viranomaisia tutkimaan murhan tarkasti.

- Ei olisi mitenkään mahdotonta, että turvallisuuspalvelu olisi teon takana, hän sanoi uutistoimisto TT:lle ja vaati, että tutkinnan on oltava ehdottoman puolueeton ja pätevä.

Amnesty: Politkovskaja murhattiin työnsä vuoksi

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvioi, että venäläistoimittaja Anna Politkovskaja murhattiin työstään toimittajana, joka raportoi ihmisoikeusloukkauksista Tshetsheniassa ja muualla Venäjällä.

Järjestö sanoo lausunnossaan olevansa "järkyttynyt, surullinen ja syvästi vihainen" murhasta. Järjestö vaatii Venäjää tutkimaan murhan perusteellisesti ja puolueettomasti, julkistamaan tulokset ja saattamaan rikoksentekijät oikeuteen.

- Venäjä on menettänyt rohkean ja omistautuneen ihmisoikeuksien puolustajan, joka puhui pelottomasti väkivaltaa ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan, sanoi Amnestyn Euroopan ja Keski-Aasian ohjelmien johtaja Nicola Duckworth.

Politkovskaja oli tehnyt viime päivinä juttua kidutuksesta Tshetsheniassa. Jutun oli määrä ilmestyä maanantaina, kerrottiin Novaja Gazeta -lehdestä.

Politkovskaja toi Tshetshenian sodan maailman tietoon

Tunnettu ja useasti palkittu venäläinen toimittaja Anna Politkovskaja piti huolen siitä, että Tshetshenian sota tunnettiin maailmalla. Vuonna 1958 syntynyt Politkovskaja niitti kansainvälistä mainetta kriittisillä reportaaseillaan ja kirjoillaan Tshetsheniasta.

Politkovskaja oli toimittajana pienessä, Venäjän hallitusta arvostelevassa Novaja Gazeta -lehdessä.

Beslanin koulukaappauksen aikana Politkovskaja yritti päästä paikalle neuvottelemaan kaappaajien kanssa. Hänen matkantekonsa kuitenkin keskeytyi myrkytysoireisiin, ja hän syytti myöhemmin Venäjän turvallisuuspalvelua tapahtuneesta. Hän toimi neuvottelijana jo moskovalaiseen teatteriin tehdyn hyökkäyksen aikana vuonna 2002.

Politkovskaja kävi kymmeniä kertoja Tshetsheniassa vuodesta 1999 lähtien. Lukuisat raportit ja kaksi kirjaa Tshetsheniasta toivat hänelle useita toimittaja- ja ihmisoikeuspalkintoja - mutta myös monia tappo- ja karkotusuhkauksia.

Politkovskaja sai useita tunnustuspalkintoja, niiden joukossa Venäjän journalistiliiton ihmisoikeuspalkinnon ja ruotsalaisen Olof Palmen nimeä kantavan palkinnon.

Toimittaja piti Tshetshenian sotaa kansanmurhana

Kahden lapsen äiti ehti käydä monta kertaa myös Suomessa. Vuoden 2002 joulukuussa hän sanoi Helsingissä, että Tshetsheniassa oli menossa "kansanmurha". Hän torjui presidentti Vladimir Putinin käsityksen siitä, että sota Tshetsheniassa olisi ohi.

- Tilanne Tshetsheniassa ei ole parantunut vähääkään. Puhdistukset, ihmisten katoamiset, teloitukset ilman tuomioita; kaikki tämä jatkuu entisellään, hän sanoi tuolloin.

Vuotta myöhemmin hän varoitti Suomen-vierailullaan, että Tshetsheniasta oli tulossa "toinen Palestiina", missä vuosia jatkunut verenvuodatus oli omiaan ruokkimaan koston kierrettä ja terrorismia.

Politkovskajan tuotannosta on suomennettu teokset Putinin Venäjä sekä Toinen Tshetshenian sota.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

(Kymmenen uutiset 07.10.2006)

Lue myös:

    Uusimmat