Toimiiko televisioni antenniverkon tulevalla teräväpiirtotekniikalla? Tässä nyrkkisääntö

Television antenniverkossa siirrytään laajemmin uudempaan lähetystekniikkaan vuodesta 2017 lähtien.

Uusi DVB-T2-tekniikka kasvattaa televisiokanavien määrää ja laajentaa teräväpiirtolähetysten tarjontaa.

Viestintäviraston taajuushallinto-toimialan johtaja Jarno Ilme kertoo MTV Uutisille, että uusi televisiotekniikka vaikuttaa olevan käsitteenä melko vaikea kuluttajille.

-Moni kuluttaja ei esimerkiksi osaa sanoa, löytyykö heidän vastaanottimestaan vanhempi DVB-T- vai uusi DVB-T2 tekniikka, toteaa Ilme.

Ilme antaa ytimekkään nyrkkisäännön, jonka perusteella voi päätellä, mitä tekniikkaa television vastaanotin käyttää.

- Alennustelevisiot ja ns. mökkitelevisiot sisältävät usein vanhemman DVB-T-vastaanottimen, kun taas kalliimmat älytelevisiot sisältävät pääsääntöisesti DVB-T2-tekniikan, kiteyttää Ilme.

Viestintävirasto pyrkii informoimaan kuluttajia, kauppiaita, antenniurakoitsijoita ja taloyhtiöitä uusistuksen tiimoilta. Lähetystekniikan muutoksesta on jo aloitettu tiedottaminen, mutta varsinainen lähtölaukaus tiedotuksessa tapahtuu ensi vuoden aikana.

Tärkeätä olisi, että myös myyjät pystyisivät tiedottamaan asiakkailleen selvästi uudesta tekniikasta.

Ilme toteaa, että DVB-T2-tekniikkaan siirtymisessä ei ole kyse mistään pakkosiirtymästä. Siirtymäaika kestää näillä näkymin vuodesta 2017 jopa vuoteen 2026 saakka. Siirtymäaikana nykyisistä televisioista voi katsella ohjelmia tuttuun tapaan, mikäli uudet teräväpiirtolähetykset eivät satu kiinnostamaan.

Ja jos vanhan DVB-T-vastaanottimen sisältävä televisiosi on vielä hyvässä iskussa siirtymäajan jälkeen, niin sen voi tuolloin päivittää DVB-T2-tekniikkaa tukevalla digiboksilla.

Useimpien nykyisten DVB-T-televisioiden näytöpaneelit ovat lisäksi sellaisia, että ne pystyvät toistamaan teräväpiirtomateriaalia. Ainoa este antenniverkon teräväpiirron katseluun on siis vastaanottimessa.



Lue myös:

    Uusimmat