Tohmajärven muinaislöydöstä uutta tietoa – näytteillä ikäeroa yli 2000 vuotta

Sukeltajat löysivät jälkiä menneisyydestä 0:37

Museoviraston meriarkeologit ovat tarkastaneet tällä viikolla Tohmajärven Salmilammesta ja Sirrilammesta tehtyjä vedenalaisia löytöjä, josta MTV Uutiset kertoi elokuussa.

Helsinkiläinen sukellusseura H2O avusti löytäjiä lampien kartoittamisessa meriarkeologi Harry Alopaeuksen johdolla. Sukeltajaryhmä löysi elokuussa lammista puunäytteitä, joiden arvioitiin olevan jopa 2500 vuotta vanhoja. Uusissa Uppsalan yliopiston tutkimuksissa puunäytteistä saatiin ristiriitaisia tietoja. Ensimmäinen puunäyte oli 2450–2500 vuotta vanha, toinen vain noin 150–200-vuotias

Ajoitusnäytteiden ikäeroa ei ole vielä pystytty selventämään.

Museoviraston tutkimuksissa havaittiin lammissa paljon jälkiä ihmistoiminnasta, jotka ovat kertyneet pitkän ajan kuluessa kertyneitä. Osassa puisista rakenteista on selkeästi sahan jälkiä, joten ne ovat todennäköisesti melko nuoria. Tarkastuksessa havaittiin myös sukeltajien jo vuonna 2012  löytämä ruuhi sekä lautaksi tulkittu rakenne, jotka ovat mielenkiintoisia alueen käytön historian kannalta.

Löytäjäryhmän Kai Kaartinen kertoi Museovirastolle aiemmin havainneensa lammessa myös mahdollisen karhunpäisen toteemipaalun, kelluvia saaria ja kalapadoksi tulkitun rakenteen. Museovirasto myönsi löytäjille tutkimusluvan vuonna 2015.

Lue myös:

    Uusimmat