Tohmajärveläiselle maatilalle tuli kuivikekuorma Venäjältä, sitten Tulli teki hämmentävän tarkastusiskun – maanviljelijä aikoo vaatia jättikorvausta

Tulli teki hämmentävän iskun karjatilalle – tilallinen valmistautuu vaatimaan 100 000 euron korvausta 3:46
Tohmajärveläinen suurpihatto toimii jalostustilana.

Navettaan ei saa astella ilman suojahaalareita ja jalkinesuojia, jotta hygienia ei vaarannu. Tullin tarkastuspartiolta tämä unohtui.

Karjatilallinen Eero Taattola ihmettelee Tullin perjantaina tekemää yllätysiskua tilalleen, joka sijaitsee Pohjois-Karjalassa Tohmajärvellä.

– Meille oli tulossa Venäjältä kuiviketurvekuorma. Kuormaa seurasi Tullin auto nähtävästi sillä epäilyksellä, että turpeen sisällä olisi salakuljetustavaraa – tupakkaa tai alkoholia.

– Minä olen absolutisti enkä ole ikinä polttanut, Taattola lisää.

Filippiineillä parhaillaan lomalla oleva Taattola sai kuulla tarkastusiskusta hätääntyneeltä työntekijältään. Tullin tarkastajat olivat käyneet Taattolan mukaan suurpihatossa vailla asianmukaisia suojavälineitä, vaikka karjatilaa sitovat tiukat viranomaismääräykset hygienian suhteen.

Kaikki ylimääräiset vierailut ovat kiellettyjä. Tilan ulkopuolisille vierailijoille, kuten eläinlääkärille, on varattu suojahaalareita ja jalkinesuojia.

– Kun kuormaa ruvettiin purkamaan, rengin kertoman mukaan tullimiehet paukasivat sisälle navettaan ilman mitään suojavälineitä. Minuun ei myöskään ollut yritettykään ottaa yhteyttä missään vaiheessa, ihmettelee Taattola.

Tulli: Tarkastuspartioilla yleensä vain kypärät, lasit ja huomioliivit

Tullista ei haluta kommentoida MTV Uutisille yksittäistapausta. Tullista kuitenkin vastataan MTV Uutisille yleisellä tasolla, että tarkastuspartiot ovat yleensä varautuneet valvontaan tavanomaisin turvavarustein. Turvavarusteet ovat suojakypäriä, suojalaseja ja huomioliivejä, eivätkä hygienian takaavia suojavarusteita.

Noin satapäisen nautakarjan suurpihatto on jalostustila, jossa kasvaa pääsiassa Hereford ja Blonde d`Aquitaine -rotuja. Taattolan mukaan uhkana karjatilalle on nyt esimerkiksi salmonellan leviäminen, jos navetan maa-alue on saastunut.

– Se on hyvin otollinen atmosfääri pöpöille. Jos navettaan jotakin kantautuu vaatteissa tai jalkineissa, kyllä se itää. Pahimmillaan tämä tarkoittaa, että koko karja menee teurastukseen, ongelmajätelaitokseen.

Mojova lasku valmisteilla

Karjatilallinen Eero Taattola valmistautuu nyt vaatimaan Tullilta isoa korvausta.

– Jos lintujen ulosteista menee navettaan salmonellaa, siitä menee Suomen Tullille noin 100 000 euron lasku. Laskua tulee desinfiointikuluista ja siitä, kun joudumme eristämään sen osaston, jossa nämä ovat kuljeskelleet.

Katso videolta, kuinka karjatilallinen kertoo yllätysiskusta!

Lue myös:

    Uusimmat