Todistaja kertoo julmasta koirien kaltoinkohtelusta Lopen koirahoitolassa: "Koira jo kiljui maassa, ja hän potki maata vasten"

1:36
Katso video aiheesta yläpuolelta.

Lopella toimineesta koirahoitolasta tehtiin vuosien varrella useita eläinsuojeluilmoituksia. Lukuisissa tarkastuksissa hoitolan omistanut nainen onnistui aina selittämään puutteet parhain päin. Hoitolan toiminta päättyi tammikuussa 2019, kun poliisi teki tilalle kotietsinnän ja otti omistajan ja tämän puolison kiinni. Miltei kaikki eläimet jouduttiin myöhemmin lopettamaan.

Esitutkinnassa useat todistajat kertoivat kantaneensa suurta huolta siitä, miten omistaja kohteli eläimiä. 

Eräs omistajan kanssa ystävystynyt nainen kävi aluksi hoitolassa auttamassa useita kertoja viikossa. Heinäkuussa 2018 alkoi kuitenkin tapahtua asioita, joita hän ei enää voinut hyväksyä.

– (Syytetty) otti ketjusta lenkin, jolla mätki koiraa. Hän löi koiraa useita kertoja. Sitten hän tamppasi sitä kyljen päältä. - - Koira jo kiljui maassa, ja (syytetty) potki maata vasten, nainen kertoi esitutkinnassa.

Lukuisia tilalla olleita pentueita nainen kohteli todistajan mukaan hyvin väkivaltaisesti.

– En voinut uskoa, että hän voi kohdella pentukoiria noin kovakouraisesti. Ensin hän kohteli osaa koirista potkimalla tai nyrkillä lyömällä, kun hän meni niiden tarhaan. Omega sai minusta erityisen kovan kohtelun. (Syytetty) kuristi ja nosti ilmaan hihnalla ja löi maahan täysillä. Sitten (syytetty) laittoi polven koiran kaulalle ja koira korisi.

– Olisin ymmärtänyt, jos hänellä olisi ollut jotain syytä tehdä jotain, mutta hän pahoinpiteli tai kohteli kaltoin kaikkia silloin käsittelemiään koiria. Niitä oli noin 15 kappaletta.

"Löi häkin ovella, kuristi ketjulla"

Syytetty oli todistajan mukaan hyvä puhumaan ja vakuuttava. Nainen halusi olla aina joukon johtaja, eikä hänen kanssaan eri mieltä oleminen tiennyt hyvää.

– Käytännössä aina oli jonkinlaista kuljetushäkin ovella lyömistä, ketjulla kuristamista. Se oli (syytetyn) tapa toimia, minusta kovin kovakouraista. (Syytetyn) omasta mielestään hän on parempi kouluttaja kuin minä, sillä hänen mukaansa koiralle pitää näyttää niiden paikka. Olla niille kova.

Asiakkaan järkytys

Eräs koiranomistaja kertoo järkyttyneensä, millaista hoitoa hänen boerboel-rotuinen koiransa sai Lopella vuoden 2018 marraskuussa. Kun hän toi koiran hoitolaan, tilat vaikuttivat olevan kunnossa, mutta hoitolakarsinassa oli todella kylmä. Hän jätti koiralle omat ruuat ja takin, jottei se palelisi.

– Kun viikon kuluttua hain koirani pois, (syytetty) tuli minua vastaan kynsisakset kädessä ja sanoi, että hän on juuri ollut leikkaamassa koirani kynnet. Huomasin että, että koirani oli laihtunut huomattavasti, kirsu oli veressä ja toisesta silmästä vuosi verta. Kun kysyin (syytetyltä) mitä oli tapahtunut, hän sanoi, että ei ole huomannutkaan ja koira on varmaan raapinut naamansa seiniin, kun on kuullut minun tulleen pihaan.

Hän huomasi myös, ettei koiralla ollut vettä lainkaan eikä sen takkia ollut käytetty. Kun omistaja pääsi koiransa kanssa kotiin, se joi hetki kolme isoa kupillista vettä. Lisäksi koira oli 1-2 viikkoa kovassa ripulissa ja hyvin stressaantunut.

Noin viikon kuluttua koira oli edelleen kuusi kiloa alle normaalipainonsa.

Kiistää syytteet

Poikkeuksellista eläinsuojelurikosta alettiin käsitellä keskiviikkona Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa. Pääsyytettynä jutussa on nainen, joka syyttäjän mukaan toi Suomeen susia ja koirasusia ja kaltoinkohteli ja pahoinpiteli niitä Lopella pitämällään tilalla, joka toimi myös koirahoitolana.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2016–2019. Nainen kiistää kaikki syytteet.

Kotietsinnässä tilalta löytyi 64 koiraa. Koirista suurin osa oli koirasusia ja niiden lisäksi tilalla oli sekarotuisia koiria, huskyja ja kaukaasianpaimenkoira. Lisäksi naisella oli kanoja, kaneja, vuohia, minipossuja ja kyyhkyjä.

Syyttäjä vaatii naiselle vähintään vuoden ja kahden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta muun muassa törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja useista luonnonsuojelurikoksista.

Naisen kanssa eläimiä Lopella pitäneelle miehelle vaaditaan kahdeksan kuukauden vankeusrangaistusta. Kummallekin vaaditaan lisäksi eläintenpitokieltoa. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja