"Todella pahalta näyttää" - Tältä kuulostivat autolautta Estonian viimeiset viestit

Autolautta Estonia upposi 20 vuotta sitten niin nopeasti, että laivalta ehdittiin hädin tuskin lähettää hätäviestejä. Onnettomuuden vuosipäivää vietetään sunnuntaina.

Ääniä haudan takaa. Sellaisiksi voi kuvailla viestejä, jotka ovat jääneet elämään tallenteina Estonian hädän hetkiltä. Alus upposi nopeasti keskiviikkona aamuyöllä 28. syyskuuta 1994.

Estonia lähetti hätäkutsuja noin kello 1.22–1.30. Sen jälkeen yhteys alukseen katkesi ja laiva alkoi nopeasti kallistua ja upota.


"Meillä on nytte tässä ongelma"

Ensimmäisessä Estonian virolaisten perämiesten lähettämässä mayday-viestissä kerrottiin, että aluksella on paha kallistuma oikealle puolelle, yli 20–30 astetta.

Hätäkutsu lähetettiin aluksen hätävirralla, koska apu- ja pääkoneet olivat pysähtyneet juuri ennen hätäkutsua. Blackoutin aikana kannella sijaitsevan hätägeneraattorin virtaa saivat vain tärkeimmät kohteet, kuten laitteisto komentosillalla sekä hätävalaistus.

Viimeinen hätäviesti lähti laivalta noin kello 1.30. Viimeisessä yhteydessä Silja Europan kanssa Estonia ilmoitti sijaintinsa. Dramaattinen viesti loppui sanoihin: "Todella pahalta, todella pahalta näyttää nyt tässä kyllä.”

Estonia katosi tutkakuvista noin kello 1.50.

Hätäkutsu lähti liian myöhään

Onnettomuushetkellä Suomenlahdella liikkui parikymmentä alusta. 14 lähinnä olevaa alusta vastaanottivat Estonian hätäviestit. Ne kaikki kääntyivät Estoniaa kohti saatuaan hätäviestit ja tiedon onnettomuudesta.

Onnettomuuden tutkinnan yhteydessä on arvosteltu sitä, että muille aluksille ja viranomaisille suunnattu hätäkutsu lähetettiin liian myöhään. Matkustajille ei annettu Estonian kaiutinjärjestelmän kautta evakuointikäskyä tai muitakaan ohjeita missään vaiheessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja