Timo Koivusalo ohjaa elokuvan Olavi Virrasta – "Seuraavaksi vuoron saa Pekko Aikamiespoika!"

Legendaarisista suomalaisnimistä elokuvia tehnyt Timo Koivusalo on suunnitellut Olavi Virta -elokuvaa lähes 20 vuotta.

Vuonna 1972 kuolleen laulajalegenda Olavi Virran tarinan kertova elokuva saa ensi-iltansa syksyllä 2018. Elokuvan ohjaa monien kotimaisten legendojen tarinan valkokankaalle tuonut Timo Koivusalo.

– Olavi Virta on suuri ikoni suomalaisessa viihteessä ja omanlaisensa tähti. Hän ei ikinä tehnyt maailmalla läpimurtoa, mutta toisinpäin, hän toi tavallaan maailman ja Amerikan meiningin Suomeen, Koivusalo intoilee.

– Ensimmäinen idea Olavi Virta -elokuvasta tuli jo vuonna 1998, kun kuvasimme Tapio Rautavaarasta ja Reino Helismaasta kertovaa Kulkuri ja joutsen -elokuvaa. Virtahan oli siinä elokuvassa mukana yhtenä hahmona, ja silloin ajattelin, että tästä miehestä pitää vielä tehdä elokuva. Pitkin vuosia ja vuosikymmeniä olen kerännyt Virrasta materiaalia, jututtanut keikkakavereita ja Virran parhaiten teknisesti säilyneet levytykset tuottanutta Jaakko Saloa. Näistä syntyi kudelma, josta tehdään elokuva.

Koivusalo toteaa Olavi Virran tarinan olevan kuin valmiiksi käsikirjoitettu elokuvaksi. Elokuvaa piti kuvata jo kesällä 2016, mutta rahoitus ei onnistunut.

– Pitkän elokuvan rahoituksen saaminen on niin pitkä marssi, että siitä ei ikinä tiedä, että toteutuuko elokuva ikinä. Nyt vihdoinkin rahoitus onnistui. Olavi Virta on aiheena sellainen, että kenen tahansa kanssa olen aiheesta puhunut, niin reaktio on ollut, että vihdoinkin Virrasta tehdään elokuva, Koivusalo kertoo.

– Tarina on kuin valmis Hollywood-käsikirjoitus: ryysyistä rikkauteen ja sitten taas katkera alamäki. Ja loistava musiikkikin on valmiina.

Kulkuri ja joutsen -elokuvassa Olavi Virtaa näytteli Raimo Grönberg. Elokuussa 2018 ensi-iltansa saavassa elokuvassa Virran roolin näyttelee Lauri Tilkanen.

– Kaikki aikalaiset ovat kertoneet, että kun Olavi Virta saapui huoneeseen, se ei jäänyt keneltäkään huomaamatta. Hänessä oli sellainen aura ja komeus läsnä, Koivusalo sanoo.

– Kyllä Laurinkin huomaa, kun hän saapuu. Hän on juuri oikean ikäinen (29-vuotias) ja mittasuhteiltaankin sopiva, Olavi Virtahan ei ollut pitkä mies. Heissä on sopivasti samaa. Lauri on vahva näyttelijä, mutta haluan myös sen herkkyyden, sen, mikä johti siihen dokaamiseen ja kaikkeen. Haluan saada hänestä myös sen puolen esiin.

Olavi Virran vaimoa Irene Virtaa näyttelee Malla Malmivaara.

– Tein hänen kanssaan töitä Manserock-elokuvassa Vuonna '85 (2013). Malla on pirun taitava näyttelijä. Hän hallitsee molemmat äärilaidat, hauskan ja komedian, mutta myös vakavan ja traagisen, kaikki tunnetilat. Malla on kaunis nuori nainen, joka toimii valkokankaalla.

Timo Koivusalo on ohjannut urallaan elokuvia monista suomalaisen musiikin suurnimistä: Tapio Rautavaarasta (Kulkuri ja joutsen, 1999), Irwin Goodmanista (Rentun ruusu, 2001) ja Jean Sibeliuksesta (Sibelius, 2003).

​​​​​​​

Kenen suomalaisen suurnimen tarinan Koivusalo haluaa seuraavaksi tuoda valkokankaalle?

– On pakko tehdä elokuva Suomen akro-eroottisimmasta näyttelijästä, Pekko Aikamiespojasta, ohjaaja sanoo nauraen.

– Ihmiset kyselevät vähän väliä, että miksei tule uusia Pekko-elokuvia. Se on ihan uskomatonta. Se sukupolvi, joka oli 1990-luvun puolivälin nurkilla pieniä muksuja ja katsoivat Pekkoja, se on heille nyt nostalgiaa. Itseä se huvittaa.

Lue myös:

    Uusimmat