Tillerson saapui Qatariin – salaisten sopimusten vuotaminen julkisuuteen kiristää tilannetta

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson vierailee tänään kriisin kourissa painiskelevassa Qatarissa. Tillerson matkusti eilen Kuwaitiin, joka on toiminut Persianlahden maiden välisen kriisin sovittelijana.

Tillersonin on määrä tavata tänään Qatarin emiiri Tamim bin Hamad al-Thani ennen palaamista Kuwaitiin. Tillerson vierailee myös Saudi-Arabiassa, joka johtaa Qatarin vastaista liittoumaa.

Saudi-Arabia, Arabiemiraatit, Egypti ja Bahrain katkaisivat viime kuussa yllättäen diplomaattisuhteensa ja kaupankäynnin Qatariin ja syyttivät sitä muun muassa ääriryhmien tukemisesta. Maat esittivät Qatarille listan vaatimuksia, joihin Qatar ei toistaiseksi ole suostunut.

Tillersonin matkan vaikutusten uskotaan riippuvan pitkälti siitä, kuinka paljon hänen nähdään edustavan Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia. Trump otti kriisin alussa Saudi-Arabian ja sen liittolaisten puolen, mutta hänen asenteensa menetti merkitystään, kun Tillerson on ottanut neutraalimman kannan tilanteeseen.

Pahin kriisi vuosikymmeniin

Toiveet nopean ratkaisun löytämisestä Persianlahden tilanteeseen tuntuvat tällä hetkellä kaukaisilta, sillä tilannetta kiristävät entisestään Qatarin ja Persianlahden naapurimaiden salaisten sopimusten vuotaminen julkisuuteen.

Qatar teki vuosina 2013 ja 2014 Persianlahden naapurimaiden kanssa useita salaisia sopimuksia, joiden mukaan Qatar ei saa tukea oppositioita ja vihamielisiä ryhmiä näissä maissa, kertoo uutiskanava CNN. Sopimukset koskevat myös Egyptiä ja Jemeniä.

CNN:n mukaan sopimukset selittävät osaltaan alueen diplomaattista kriisiä, sillä Persianlahden maat ovat syyttäneet Qataria siitä, ettei se noudata sopimuksista kahta. Qatar puolestaan on syyttänyt Saudi-Arabiaa ja Arabiemiraatteja sopimuksen hengen rikkomisesta.

Diplomaattista kriisiä on pidetty Lähi-idän pahimpana vuosikymmeniin. Yhdysvaltain ulkoministeriö onkin varoittanut, että kriisi voi kestää kuukausia.

CNN:n mukaan sopimuksien olemassaolo on ollut jo aiemmin tiedossa, mutta niiden sisältö on pidetty salassa arkaluonteisuuden takia. Uutiskanava sai sopimukset käsiinsä lähteeltä, joka toimii alueella ja jolla on pääsy kyseisiin dokumentteihin. 

Lue myös:

    Uusimmat