Mainos

Trump Qatarin tilanteesta: Tämä voi olla terrorismin lopun alku

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump osallistui Qatarin ja useiden arabimaiden kärjistyneeseen tilanteeseen kirjoittelemalla kannanottojaan Twitteriin. Yhdysvaltojen liittolaisen Qatarin sijaan Trump otti kiistassa Saudi-Arabian ja sen liittolaisten puolen. Twitter-kirjoituksissaan Trump muun muassa vihjaa, että Qatar rahoittaa ekstremistejä.

Saudi-Arabia ja muun muassa Egypti sekä Yhdistyneet arabiemiirikunnat katkaisivat eilen diplomaattisuhteensa Qatariin. Maat syyttävät Qataria terrorismin tukemisesta, minkä Qatar on kiistänyt. Kyse on Qatarin suhteista Iraniin, joka on Saudi-Arabian arkkivihollisia.

Suhteiden katkaisemisesta ilmoitettiin maanantaina, vajaa kuukausi Trumpin Saudi-Arabian vierailun jälkeen. Trump tviittasi, että on hienoa nähdä, että hänen vierailunsa tuottaa jo nyt tulosta.

Trumpin mukaan Saudi-Arabian ja sen liittolaisten kova linja Qatarin suhteen voi olla "terrorismin lopun alku".

– He sanoivat ottavansa tiukan linjan ekstremismin rahoituksen suhteen... ja kaikki asiat viittasivat Qatariin. Ehkä tämä on lopun alkua terrorismin kauhuihin, Trump kirjoitti.

Qatarissa 10 000 yhdysvaltalaissotilasta

Tiistaina Qatarin ulkoministeri Mohammed bin Abdulrahman al-Thani vakuutti televisiossa näytetyssä puheessaan, ettei Qatarin suhde Yhdysvaltoihin vahingoitu kriisin takia. Myöhemmin Yhdysvaltojen puolustusministeriö kertoi, ettei Qatarin tilanteella ole vaikutusta Yhdysvaltojen sotilasoperaatioihin.

– Tilanteella ei ole ollut minkäänlaista vaikutusta toimintoihimme Qatarissa tai sen ympäristössä. Emme myöskään varaudu minkäänlaisiin vaikutuksiin, puolustusministeriön tiedottaja Jeff Davis sanoi.

Yhdysvaltojen suurin Lähi-idän lentotukikohta sijaitsee Qatarissa, minne on myös sijoitettu noin 10 000 yhdysvaltalaissotilasta.

Qatarin lentotukikohtaa on pidetty ratkaisevan tärkeänä Yhdysvaltojen äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

Ulkoministeri lisäsi puheessaan, että Qatar on avoin keskustelulle, josta hän toivoo "avointa ja rehellistä".

Kuwait yrittää sovitella

Ennen kuin Trump julkaisi tviittejään, ilmoitettiin Kuwaitin emiirin matkustavan Saudi-Arabiaan selvittelemään Qatarin tilannetta. Kuwait jättäytyi ulkopuolelle, kun Saudi-Arabia liittolaisineen katkaisi diplomaattisuhteet Qatarin kanssa.

Kuwait on lupautunut toimimaan kiistassa sovittelijana. Kuwait oli sovittelijan roolissa Qatarin, Saudi-Arabian ja muiden Persianlahden maiden kiistassa myös vuonna 2014.

Tämänkertaisen kiistan vaikutukset ovat jo nähtävissä. Qatarin pääkaupungissa Dohassa ihmiset ryntäsivät eilen ruokakauppoihin pelätessään elintarvikkeiden loppuvan eristyksen vuoksi.

Lisäksi kymmeniä lentoja on peruttu. Saudi-Arabia ja useat muut arabimaat ovat sulkeneet ilmatilansa qatarilaisilta lentokoneilta. Myös Qatar Airways vahvistaa keskeyttäneensä lennot Saudi-Arabiaan, Arabiemiraatteihin, Bahrainiin ja Egyptiin.

Dohan lentokentän televisionäytöillä vilkkui aikaisin tiistaina tieto yli 30 lennon peruuntumisesta.

– Tämä on tyhjin lentokenttä, jolla olen koskaan ollut. Täällä on poikkeuksellisen hiljaista, melkein aavemaista, Qatarin kautta Thaimaahan matkalla ollut Katie sanoi uutistoimisto AFP:lle.  

2:32

4:09

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja