Tilastokeskus: Vanhojen osakeasuntojen hintojen lasku jatkui heinäkuussa, kuluttajahintojen nousuvauhti hiipui

Näin asuntokauppa on muuttunut kuluneen vuoden aikana 6:15
Katso myös: Näin asuntokauppa on muuttunut kuluneen vuoden aikana

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat jatkaneet laskuaan Suomessa viime kuussa, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajahintojen nousuvauhti hiipui nyt elokuussa.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat jatkoivat laskuaan Suomessa heinäkuussa, kertoo Tilastokeskus.

Ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinäkuussa Suomessa kahdeksan prosenttia viime vuodesta ja kesäkuusta 1,4 prosenttia. Kovinta hintojen lasku oli pääkaupunkiseudulla, jossa hinnat laskivat vuodentakaisesta 10,3 prosenttia. Helsingissä ja Espoossa hinnat laskivat Tilastokeskuksen mukaan noin 11 prosenttia.

Sen sijaan pienintä lasku oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden aikana Tampereella ja Turussa. Turussa ja Oulussa hinnat kääntyivät kesäkuusta nousuun.

Vanhoista kerros- ja rivitaloasunnoista tehtiin heinäkuussa kiinteistövälittäjien kautta 29 prosenttia vähemmän kauppoja kuin vuotta aiemmin.

Hypon ekonomisti: Miinusluvut voivat tasaantua syksyllä

Osakeasuntojen hinnat kääntyivät Suomessa laskuun pitkälti sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi laajamittaisesti Ukrainaan alkuvuonna 2022. Hyökkäyksen seurauksena inflaatio vauhdittui Euroopassa ja myös korot kääntyivät nousuun.

Inflaatio ja kallistuneet korot ovat puolestaan asiantuntijoiden mukaan johtaneet asuntojen hintojen laskuun.

Asuntomarkkinoita seuraavan Hypoteekkiyhdistyksen ekonomisti Juho Keskinen arvioi tiedotteessa torstaina, että asuntojen hinnan lasku jatkui heinäkuussa yllättävän selkeänä. Hänen mukaansa asuntojen hintahuippu ajoittui viime vuonna kesäkuulle.

– Hintojen laskun asettuminen tulee mitä todennäköisimmin näkymään vähemmän voimakkaina miinuslukuina syksyn hintatiedoissa, Keskinen arvioi.

Kuluttajahintojen nousuvauhti hidastui elokuussa

Suomen yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi nousi elokuussa ennakkotietojen mukaan 3,4 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Hintojen nousuvauhti hidastui heinäkuusta, jolloin vastaava lukema oli 4,2 prosenttia.

Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat kohosivat vuoden takaiseen verrattuna eniten, noin 7,1 prosenttia.

Tilastokeskus muutti tänään julkistetussa yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä tapaa, jolla sähkön hinta lasketaan indeksiin.

Lue myös:

    Uusimmat