Tilanne Kreikan ja Turkin rajalla kiristyy – Kreikka valvoo rajaa tiukasti: Myös paikalla oleva MTV:n toimittaja pidätettiin

Tuhannet pakolaiset pyrkivät Turkista Kreikkaan – MTV:n kirjeenvaihtaja raportoi tilanteesta 7:21
MTV Uutiset Live: Tuhannet pakolaiset pyrkivät Turkista Kreikkaan – MTV:n kirjeenvaihtaja raportoi tilanteesta

Arviolta 15 000 ihmistä on jumissa Kreikan ja Turkin rajalla ja paine raja-alueella kasvaa. Turkki avasi rajansa Eurooppaan sen jälkeen, kun sotatoimet Syyriassa kiihtyivät.

Viimeisimpien mediatietojen mukaan Turkin puolelta Kreikkaan yrittänyttä pakolaista olisi ammuttu Kreikan rajavartijoiden toimesta. Kreikka kiistää tiedon.

Arviot pakolaisten määrästä alueella vaihtelevat. MTV:n Euroopan kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola on Kreikan puolella seuraamassa tilannetta. Piuholan mukaan ampumistapauksesta ei ole saatu vahvistusta.

– Toki viime yönä ammuttiin tälläkin raja-asemalla kymmeniä laukauksia. Rajavyöhykettä on yhteensä 212 kilometriä, eli maaraja on tosi pitkä, Piuhola kertoo. 

Arviot ihmisten määrästä vaihtelevat

Koko raja on armeijan ja poliisin miehittämä. Arviot pakolaisten määrästä alueella vaihtelevat.

Piuhola pääsi käymään rajavyöhykkeellä. Hänen mukaansa tilannetta oli vaikea havainnoida.

– Siitä pystyi hahmottamaan, että portin takana olisi ollut noin tuhat turvapaikanhakijaa tai pakolaista.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan raja-alueella on yli 10 000 ihmistä. Arvioiden mukaan liikkeellä on yhteensä noin 15 000 ihmistä.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan liikkeellä olisi yhteensä jopa 70 000 ihmistä, mutta YK ei ole vahvistanut tietoa. 

Rajaa valvotaan tarkasti

Ihmiset ovat rajalla oman onnensa nojassa ja öisin lämpötila lähentelee nollaa. Paikalla on paljon toimittajia.

Kreikka vakuuttaa, että se pystyy pitämään rajansa turvattuna. Armeijan lisäksi poliisi turvaa rajaa. Turvatoimet ovat tarkat.

– Olin aamupäivällä kuvaamassa, kun halusin kuvata Évros rajajoen, joka on aika matala ja paikoin varsin kapea. Menin jokirantaan, jonka rantatörmä oli piikkilanka-aidoin suojattu. Olin laittamassa kameraa pystyyn ja ottamassa kuvat sieltä, niin tulin itsekin pidätetyksi, Piuhola kertoo. 

Kaksi poliisia oli huomannut kuvausyrityksen ja tuli kertomaan, että kuvaaminen on kiellettyä.

– Neuvottelimme ja pääsin kyllä siitä tilanteesta pälkähästä. Sitten paikalle riensi kaksi sotilasta ja he olivat tiukempia. Puhumalla siitä selvittiin ja tässä ollaan. 

Katso koko raportti jutun alusta.

Lue myös:

    Uusimmat