Tiistaista tulossa todella vaarallinen päivä Hongkongissa – kaduilla riehuneet mielenosoittajat valmiita jopa terroritekoihin

Hongkongissa erityishallintoalueen poliisin johto varoittaa, että mielenosoittajat ovat valmiita lisäämään väkivallan käyttöä ja ryhtymään terroritekoihin.

Huomenna vietetään Kiinan kansantasavallan perustamisen 70-vuotispäivää. Hongkongin protestoijat ovat julistaneet tiistain surupäiväksi ja aikovat osoittaa mieltä mustiin pukeutuneina.

Kansallispäivän lähentyessä mielenosoitukset ovat yltyneet Hongkongissa rajuiksi. Sunnuntaina mielenosoittajat ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa.

Poliisi käytti kyynelkaasua, kumiluoteja ja vesitykkejä, kun taas mielenosoittajien kerrotaan heittäneen polttopulloja sekä kivittäneen poliiseja.

Protestit olivat jatkoa lauantain mielenilmaukselle, jossa kymmenettuhannet protestoivat niin sanotun sateenvarjoliikkeen vuosipäivänä.

"Yksi maa, kaksi järjestelmää"

Kiinan presidentti Xi Jinping liennytti protestimielialaa maanantaina sanomalla, että Kiina jatkaa edelleen Hongkongissa sovelletun "yksi maa, kaksi järjestelmää" -periaatteen noudattamista, joka takaa erityishallintoalueelle laajan autonomian.

Kiina sitoutui periaatteeseen 50 vuodeksi Hongkongin siirtyessä Kiinan hallintaan vuonna 1997 eli vuoteen 2047 asti.

Kiina on tiukentanut otettaan Hongkongista viime vuosina. Toimet on tulkittu Kiinan pyrkimyksiksi siirtää Hongkong asteittain Kiinaan täyteen hallintaan.

Lue myös:

    Uusimmat