Tietoliikennekaapelin vaurio sijaitsee Viron talousvyöhykkeellä – maan puolustusministeri: Räjähdyksen mahdollisuus voidaan sulkea pois

Petteri Orpo vakuuttaa: Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa – tämä on turvallisuustilanne nyt 4:54
Näin pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi kaasuputken ja tietoliikennekaapelin vaurioita MTV Uutisille

Myös Viron valtiojohto on pitänyt tiedotustilaisuuden Suomen ja Viron välisen kaasuputken sekä tietoliikennekaapelin vaurioista, jotka eivät vaikuta Suomen tai Viron huoltovarmuuteen.

Tänään tiistaina pääministeri Petteri Orpon (kok.) ja viranomaisten pitämässä tiedotustilaisuudessa selvisi, että Baltic Connector -maakaasuputken vaurio sijaitsee Suomen talousalueella. Lisäksi tutkimuksissa on havaittu tietoliikennekaapelin vaurio, joka puolestaan sijaitsee Viron talousvyöhykkeellä. 

Viron ulkoministeri Margus Tsahkna sanoo tiedotustilaisuudessa, että kaasuputken tai tietoliikennekaapelin vauriot eivät tällä hetkellä vaikuta tällä hetkellä Viron energiahuoltoon, kirjoittaa virolaislehti Postimees.

Viron puolustusministeri Hanno Pevkur puolestaan kertoo tiedotustilaisuudessa, että tietoliikennekaapelin vaurion tarkka sijainti on todennäköisesti tunnistettu. Se sijaitsee 70 metrin syvyydessä. Kaasuputken vaurioitumispaikan syvyydeksi hän kertoo 60 metriä.

Virolaisministerit: Vauriot seurausta ihmisten toiminnasta

Pevkur sanoo tiedotustilaisuudessa Postimeesin mukaan, että tämänhetkisten tietojen valossa on varmaa, että vauriot eivät ole syntyneet räjähdyksestä. Vaurioiden laajuudesta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa tietoa. 

Sekä Pevkur että Tsahkna sanoivat tiedotustilaisuudessa ERR:n mukaan, että kaasuputki vaikuttaa vaurioituneen ihmisen toiminnan seurauksena. Tsahkna sanoi tapauksen osoittavan, että kriittistä infrastruktuuria on suojeltava nykyistä paremmin.

Tsahknan mukaan tiedossa on, mitkä transponderi päällä kulkeneet alukset ovat liikkuneet alueella tapahtuma-aikaan. Vaurioita ei kuitenkaan tällä voida yhdistää mihinkään alukseen.

Puolustusministeri Pevkur sanoo, että vielä ei ole mahdollista sanoa, liittyvätkö kaasuputken ja tietoliikennekaapelin vauriot toisiinsa. Hän kertoo vaurioiden tapahtuneen maantieteellisesti melko kaukana toisistaan mutta ajallisesti lähekkäin.

Pevkur kertoo keskustelleensa ilmastoministeri Kristen Michalin kanssa kriittisen infrastruktuurin valvonnasta. Yksi vaihtoehto olisi asentaa sensoreita, mutta se kävisi kalliiksi.

Kaasuputken vaurioiden syitä selvitetään

Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö, lippueamiraali Markku Hassisen mukaan kaasuputken vaurion olleen selkeä, kyseessä ei siis ole vain vuoto.

KRP:n rikosylitarkastajan Timo Kilpeläisen mukaan esitutkinnassa yksi vaihtoehtoinen rikosnimike teolle on törkeä tuhotyö. Rikosnimikkeen perusteena on epäily, että vaurio on ulkopuolisen tahon aiheuttama.

Viitteitä räjähdyksistä ei tässä vaiheessa ole. Kilpeläinen sanoo KRP:n tekevän teknistä tutkintaa Rajavartiolaitoksen kanssa vuotokohdassa ja sen ympäristössä.

– Selvitämme, onko kyse tahallisesta teosta vai löytyykö vauriolle joku muu syy, Kilpeläinen toteaa.

Mahdollista tekijää Orpo ei halua vielä kommentoida. 

– Ei pidä tehdä hätiköityjä päätöksiä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Onko putki-iskun takana venäläinen toimija? Näin pääministeri vastaa 1:03
Onko putki-iskun takana venäläinen toimija? Näin pääministeri ja KRP vastaavat

Tilannetta seurataan ja yhteistyö jatkuu tiiviinä

Orpon mukaan hallitus ja suomalaiset viranomaiset ovat seuranneet tilannetta tiiviisti ja pitäneet yhteyttä myös yhtiöiden edustajiin. Tapahtuneen osalta vaihdetaan tietoja myös EU:n ja Naton kesken. Orpo kertoo keskustelleensa viimeksi tänään Viron pääministerin Kaja Kallaksen kanssa.

Kallas kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että Suomi ja Viro tekevät tiivistä yhteistyötä tapahtumien selvittämiseksi. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Suomen ulkoministeri Elina Valtonen kertoo viestipalvelu X:ssä, että on päivittänyt tietoja kaasuputken ja tietoliikennekaapelin vaurioista epävirallisessa Euroopan unionin ulkoministerikokouksessa. 

– Tämänpäiväiset tiedot huolestuttavat. Kaasuputkea ja datakaapelia on todennäköisesti vahingoitettu tarkoituksella, Valtonen tviittaa. 

– Suomi ja Viro jatkavat työtä vahinkojen alkuperän selvittämiseksi. Tiivis yhteistyö EU-kumppaneiden ja NATO-liittolaisten kanssa keskeistä, hän jatkaa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Juttua muokattu 10.10.2023 kello 20.06: Lisätty toinen kappale STT:ltä. 

Lue myös:

    Uusimmat