Tietokirjailija Krimistä: ”Putinin demonisointi ei ole politiikkaa”

Krimin niemimaa liitettiin Venäjään vuosi sitten. Tietokirjailija Kimmo Kiljunen toivoo, että tapahtuman taustalta voitaisiin löytää sen todelliset syyt.

Tietokirjailijan ja entisen SDP:n kansanedustajan Kimmo Kiljusen mielestä länsimaissa on keskitytty todellisten syiden etsimisen sijaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin demonisointiin, kun on puhuttu Krimin liittämisestä venäjääm.

– Putinin demonisointi ole mitään politiikkaa, Kiljunen toteaa aamun Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Krimin liittämistä Venäjään on tukenut jopa Putinin toimia muuten kritisoinut Mihail Gorbatshov eikä mieliala Krimillä ole kyselyiden perusteella Venäjä-vastainen.

Kiljusen mukaan Krimin liittäminen Venäjään on osa Neuvostoliiton hajoamisen jälkijäristyksiä.

– Ikinä ei ole maailmankartta muuttunut niin paljoa ilman suursotaa. Se oli valtava mullistus, josta on jäänyt tällaisia pesäkkeitä.

Vaikka Kiljunen ei puolustelekaan sitä, että Venäjä muutti rajoja kansainvälisen oikeuden vastaisesti, hän selittää, että venäläisten on helppo perustella toiminta itselleen esimerkiksi Naton toimilla entisessä Jugoslaviassa. ’

– Ei paha oikeuta toista pahaa, mutta näin tämä perustellaan Venäjällä.

– Venäjällä argumentoidaan tätä myös niin, että kun kylmä sota päättyi, Neuvostoliitto hajosi, mutta ”suurin sotakone” Nato jäi voimiinsa ja lähestyy pala palalta heidän rajojaan. Konfliktia ei voida ratkaista, ellemme näe tätä puolta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja