Tieto-Finlandian ehdokaskirjat käsittelevät sota-aiheita ja menneiden aikojen mediatähtiä

Ehdokkaiksi nousivat muun muassa Viipuria, Alzheimerin tautia ja 1900-luvun alun mediatähtiä käsittelevät teokset.

Tieto-Finlandian ehdokkaat on julkistettu tänään 5.11.2013. Palkinnon saajasta päättää Ateneumin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila. Palkintoehdokkaat valitsivat opetusneuvos Pirjo Sinko, suomentaja Markku Päkkilä ja kirjastotoimen johtaja Tuula Haavisto. Palkinto jaetaan 21.11.2012. Palkinnon suuruus on 30 000 euroa. Se rahoitetaan Suomen tietokirjailijat ry:n ja Suomen Kustannusyhdistyksen Kirjasäätiölle lahjoittamin varoin.

Ehdokkaina ovat:

Hanna Jensen: 940 päivää isäni muistina (Teos)

Tyttären näkökulmasta kirjoitettu puhutteleva kirja kertoo isän yllättävästä sairastumisesta Alzheimerin tautiin ja dementiaan. Toimittajan ammattitaidolla Hanna Jensen kuljettaa lukijaansa matkassaan 940 päivää ja koukuttaa tämän lähes yhdellä lukemisella elämään mukana surullisen mutta valoisan tositarinan, joka on samaan aikaan sekä henkilökohtainen että yleispätevä. Teos on tietokirja sanan kaikissa merkityksissä: kirja tiedon tarpeesta, sen sitkeästä hankinnasta ja merkityksestä. Tieto auttaa selviytymään. Vaikka muistisairas isä unohtaa, lukija muistaa hänen tarinansa pitkään.

Harri Kalha: Kokottien kultakausi. Belle Époquen mediatähdet modernin naiseuden kuvastimina (SKS)

Harri Kalhan kirja tarjoaa sekä visuaalista nautintoa että kiinnostavasti esitettyä kulttuuritietoa. Aineistona ovat kirjoittajan kokoamat kokotteja – aikansa huippumalleja tai mediatähtiä – esittävät postikortit. Analyysi ei kuitenkaan jää vain ajankuvaksi viime vuosisadan alun Euroopasta, vaan tekijä liittää nk. Belle Époquen mediailmiöitä nykyaikaan ja aikamme tapaan tuotteistaa naista. Kalhan teksti avautuu helposti, niin viisaasti kirjoittaja kulkee lukijansa rinnalla häntä opastaen. Näin päästään kauniin pinnan alle yhä syvempiin tulkintoihin.

Teemu Keskisarja: Viipuri 1918 (Siltala)

Teemu Keskisarjalla on taito yhdistää mittava historiallinen tietoaines ja suuren draaman kaari jänteväksi kerronnaksi. Kirjassaan Viipurista keväällä 1918 käydystä taistelusta hän kuljettaa rinnatusten niin herrojen, rivimiesten kuin vähäväkistenkin kohtaloita ensikahakoista ratkaisun hetkiin. Ilmeikkäällä ja vahvasti visuaalisella tyylillään Keskisarja tempaa lukijan mukaansa sodan kurimukseen rintaman molemmin puolin. Vavahduttavien tapahtumien kuvausta täydentää punnittu pohdinta veritöiden syistä ja tekijöistä.

Ville Kivimäki: Murtuneet mielet. Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939–1945 ( WSOY)

Noin 18 000 sotilaan mielenterveys järkkyi talvi- ja jatkosodassa tai oli heikoilla jo sotaan lähtiessä. Seuraukset olivat traagiset, kun tällaiseen ei ollut lainkaan varauduttu. Pohtivan tutkimustiedon lisäksi Kivimäen kertomat henkilötarinat jäävät askarruttamaan: sota voi murtaa ja sopivissa oloissa mursi kenen tahansa mielenterveyden. Poikkeusajan psykiatria vähäisine keinoineen toimi tiukassa puristuksessa, sairastuneiden leimaaminen karkureiksi ja pelkureiksi oli arkipäivää. Tragiikka ulottuu nykyaikaan saakka: sodassa sairastuneesta mielestä ei saanut korvauksia vielä 1990-luvullakaan. Ansiokkaat kuvatekstit ja kansikuva näyttävät tutun sotakuvaston uudessa valossa.

Rauli Partanen – Harri Paloheimo – Heikki Waris: Suomi öljyn jälkeen (Into)

Poikkeuksellisen painavaa asiaa: mitä tapahtuu kun halpa eli helposti hyödynnettävä öljy käy vähiin? Ympäristökirjan näköinen teos paljastuu jokamiehen kansantaloustiedoksi. Energiamuotoja, niiden ominaisuuksia ja saatavuutta koskevia faktoja analysoidaan systemaattisesti ja väitteitä peräänantamattomasti. Loppupään skenaarioissa hahmotellaan useita vaihtoehtoisia tulevaisuuksia kalliin energian maailmassa – niin hallittuja kuin hallitsemattomia. Tekijät herättävät lukijan omantunnon: mitä voin tehdä paitsi oman energiankäyttöni, myös maani ja koko maailman energiankäytön muuttamiseksi?

Matti Verkasalo – Jarkko-Juhani Henttonen – Kai Arponen: Vapaalasku – tieto, taito, turvallisuus (Kustannus Oy Vapaalasku)

Ei jää epäilystäkään, että Vapaalasku on syntynyt tekijöiden rakkaudesta ja intohimosta harrastukseensa. He tarjoavat seikkaperäisen johdatuksen kaikkeen, mitä vapaalaskijan on otettava haltuun jo ennen rinteeseen nousemista alkaen varusteista ja valmistautumisesta aina luonnontuntemukseen ja hätätilanteisiin. Tarinat Suomen ja maailman huippurinteiltä kertovat, mitä laji parhaimmillaan – ja myös pahimmillaan. Kokonaisuuden kruunaavat jylhät kuvat ja yksityiskohtia myöten mietitty viileän raikas ulkoasu. Tavallinenkin hiihtelijä on myyty.

Kirjapiiri AVAlla lauantaisin klo 17.30. Uusinnat maanantaisin klo 23.00.

Lähde: Suomen Kirjakauppaliiton tiedotteet

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat