Tässä he ovat: Suuren Journalistipalkinnon ehdokkaat julki – katso koko lista!

20:13

Suuri Journalistipalkinto 2018-voittajaehdokkaat on julkistettu. Palkinnon saajat kerrotaan 13.3. suorassa tv-lähetyksessä MTV3-kanavalla.

Palkinto jaetaan neljässä eri luokassa. Voittoperusteena on merkittävä journalistinen teko palkinnon julistusta edeltäneen vuoden aikana.

Suuri Journalistipalkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001 lähtien. Palkinnolla tuetaan ja edistetään hyvää journalismia.

Voittajaehdokkaat perusteluineen

VUODEN JUTTU

Raakaa leikkiä - kullan kääntöpuoli

Marika Lehto, Mikko Marttinen, Tuomo Heiti ja Petri Lahti, Urheilulehti

Urheilulehden reportaasi oli riipaiseva kuvaus joukkuevoimistelun valmennuskulttuurin varjopuolista. Juttu nosti esiin kysymyksen siitä, kenen ehdoilla lasten ja nuorten kilpaurheilu toimii ja kuinka kovaa hintaa menestyksestä ollaan valmiita maksamaan.

VW-konsernin autojen turvavyöongelmat

Velimatti Honkanen, Jari Kujala, Aimo Niemi ja Tekniikan Maailman autotoimitus

Tekniikan Maailma paljasti eräiden VW-konsernin autojen vaarallisen turvavyövian. Jatkojutussa osoitettiin ensimmäinen korjausyritys epäonnistuneeksi. Juttujen seurauksena satoja tuhansia autoja jouduttiin kutsumaan takaisin, ja hyvin todennäköisesti jutut pelastivat myös ihmishenkiä.

Seksuaalinen häirintä elokuva- ja teatterialalla

Sara Rigatelli, Yle/A-studio

Sara Rigatelli paljasti Taideteollisen korkeakoulun suojissa pitkään jatkuneen ja vaietun seksuaalisen häirinnän, jossa valta-asemassa ollut johtaja käytti asemaansa hyväkseen. Juttukokonaisuus, johon liittyi myös opiskelijatoverinsa raiskaamaksi joutuneen naisen tarina, käynnisti laajan ja kauaskantoisen keskustelun seksuaalisesta häirinnästä ja siihen liittyvistä valtarakenteista Suomessa. Rigatellin jutussa lukuisat naiset avautuvat ensi kertaa kokemastaan häirinnästä.

VUODEN JOURNALISTINEN TEKO

Land of Free Press -kampanja

Sami Valtere, Veera Siivonen ja Kaius Niemi, Helsingin Sanomat

Kun Donald Trump ja Vladimir Putin saapuivat Helsingin huippukokoukseen, oli heitä vastassa Helsingin Sanomien ärhäkkä mainoskampanja. Saapumisreittiä oli reunustettu julisteilla, joissa presidenttejä piikiteltiin lehdistönvapauden rikkomuksista ja joissa heidät toivotettiin tervetulleiksi vapaan lehdistön valtakuntaan. Hyvin ajoitettu idea sai maailmanlaajuisen mediahuomion ja kohotti myös Suomen profiilia sananvapauden puolustajana.

Faktana kiitos! -hanke

Anne Leppäjärvi ja Pauliina Grönholm

Vapaaehtoiset journalistit ympäri maata vierailivat kouluissa keskustelemassa medialukutaidosta, journalistien arvoista, sananvapaudesta ja vastuusta sosiaalisessa mediassa. Hanke taustalla oli valeuutisten lisääntyminen, journalisteihin kohdistuva vihapuhe ja huoli median vapauden rapautumisesta. Yli 160 toimittajaa kohtasi ainakin 8000 oppilasta eri oppilaitoksissa.

Vastuullisten toimittajien suojeleminen ja valejournalismin tuomitseminen

Suomalainen oikeusvaltio

Suomen laki ja oikeusvaltio asettuivat puolustamaan uhkailun, väärien ilmiantojen ja vihakirjoittelun kohteeksi joutunutta suomalaista mediaa ja toimittajia. Järjestelmä osoitti toimivuutensa, kun vale- ja vihasivustojen rikokset saivat tuomion. Työtään tekevien toimittajien vainoamiselle piirrettiin selvä raja.

VUODEN KIRJA

Juha Itkonen: Ihmettä kaikki, Otava

Mahdottomista vaihtoehdoista on tehtävä valinta, joka raastaa parisuhdetta ja perhettä ennen, jälkeen ja ikuisesti. Ratkaisu oikeudesta elämän ihmeeseen ja vastuu toisten tulevaisuudesta vievät kohtuuttomalla tavalla perimmäisten kysymysten äärelle. Silloin jokainen on lopulta yksin. Omakohtaisista aineksista syntynyt romaani vie lukijan mukaan arvokeskusteluun.

Minna Rytisalo: Rouva C, Gummerus

Lehtorin rouva Canth elää onnelliseksi kasvavan avioliiton, jossa puolisot yhdessä työskentelevät tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta. Kannustavan hengenheimolaisen tuki vie rouvaa eteenpäin vielä silloinkin, kun työtä on jatkettava yksin. Edelläkävijän osa ja itsensä alttiiksi asettaminen ei vaadi paljon, vaan kaiken. Vaikuttava romaani avaa ikkunan historiallisen henkilön yksityiseen maailmaan.

Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin, Otava

Naiset sadan ja satojen vuosien takaa eivät jätä rauhaan, vaan rohkaisevat ja inspiroivat matkaamaan maailman ääriin asti. Kun mieli komentaa liikkeelle, pelot ja elämän esteet sysätään syrjään. Uteliaisuus ja uuden jano pakottavat tutkimusmatkoille, joilla voi löytää vaikkapa oman itsensä. Historian yönaisille kaikki oli mahdollista, mihin riittää tämän ajan ihmisen rohkeus?

VUODEN JOURNALISTI

Vappu Kaarenoja, Suomen Kuvalehti

Vappu Kaarenoja on melko lyhyessä ajassa noussut suomalaisen aikakauslehtijournalismin kärkikaartiin. Hän osaa kehittää persoonallisia jutunaiheita ja löytää tuttuihin aiheisiin uusia näkökulmia. Hänen yksinkertaista, tarkkaa ja elävää kieltään on myös ilo lukea.

Ville Ranta, freelancer

Ville Rannan pilapiirrokset Kirkko ja kaupunki- sekä Demokraatti-lehdessä ihastuttavat ja pöyristyttävät, mutta eivät jätä välinpitämättömäksi. Ranta on ansioitunut erityisesti uskontojen ja politiikan tabujen rikkojana. Hän käsittelee rohkeasti aiheita, joihin muut eivät usein tohdi koskea.

Teppo Sillantaus, Helsingin Sanomat/Kuukausiliite

Teppo Sillantauksen eli nimimerkki Kuukautisen pakinat käsittelevät usein jotakin yleistä keskustelunaihetta, mutta hänen käsittelyssään asia kiertyy aivan omiin ulottuvuuksiinsa. Satiiri on osuvaa, älykästä ja hauskaa. Pakinoiden kirjoittamisen lisäksi Sillantauksella on vuosia ollut keskeinen rooli Kuukausiliitteen kehittämisessä ja juttujen editoimisessa.

PALKINTOLAUTAKUNTA

Marja Aarnipuro, päätoimittaja, Apu

Tomi Einonen, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja, MTV Uutiset

Leena Majander-Reenpää, kirja-alan asiantuntija

Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto

Riitta Pihlajamäki, päällikkö, Ajankohtaistoimitus Yle

Matti Posio, päätoimittaja, Lännen Median sanomalehtien yhteistuotanto

Reijo Ruokanen, vastaava päätoimittaja, Tekniikan Maailma

Tapio Sadeoja, kustantaja, vastaava päätoimittaja, Ilta-Sanomat

Paula Salovaara, media-alan yrittäjä ja toimittaja

Pekka Seppänen, kolumnisti, journalisti.

Palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.

Korjaus 14.2. kello 13.55: Korjattu Pekka Seppäsen titteli.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja