Tiesitkö: Nyt on mahdollista ennustaa, tuleeko kappaleesta hitti!

Eurooppalaiset tutkijat ovat kehittäneet tietokoneohjelman, joka voi ennustaa, tuleeko laulusta hitti.

Kun uudet artistit suoltavat aina uusia yhden hitin ihmeitä, tulee väkisinkin mieleen, onko suurilla levy-yhtiöillä jokin kaava suosittujen kappaleiden tehtailemiseksi. Usko tai älä, kyllä on!

Eurooppalaiset tutkijat ovat analysoineet Britannian TOP 40 -listan hittikappaleita 50 vuoden ajalta ja kehittäneet tietokoneohjelman, joka voi ennustaa, tuleeko laulusta hitti. Projektia johtaa Bristolin yliopistossakin tekoälystä luennoinut Tijl De Bie, kertoo latimes.com.

– Selvittääksemme kappaleen hittipotentiaalin käytimme tietokonetta ja määritelimme, miten samanlainen laulu on aiempien "hittien" ja "floppien" kanssa. Jos annetaan pisteitä nykypäivän laululle, pidämme vuoden 2011 kappaleita tärkeämpinä (vertailukohtina) kuin 1960-luvun kappaleita, Tijl De Bie kuvaa.

23 eri tekijää

Hitin tunnistamiseksi laulusta analysoidaan 23 eri tekijää. Esimerkiksi kappaleen nopeus, energisyys, tanssittavuus ja rytmin tasaisuus ovat määrittäviä tekijöitä. Ohjelma kehittyy jatkuvasti, sillä siihen ladataan uusimpia kappaleita ja niiden sijoituksia.

Tijl De Bie osaa antaa myös esimerkkejä ohjelmiston toimivuudesta.

GnarlsBarkleyn kappale "Crazy" meni (listan) ykköseksi vuonna 2006, ja se sai hyvät pisteet muun muassa tanssittavuuden ansiosta. ElvisPresleyn kappaleessa "Suspicious Minds", sijalla kaksi vuonna 1970, oli yksinkertainen harmoninen like, joka oli tuohon aikaan hyvä asia hittibiisissä.

Trendit lauluissa vaihtelevat vuosikymmenen mukaan: tanssittavuudesta tuli todella tärkeää vasta 1980-luvulla esimerkiksi discon ja konemusiikin ansiosta.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Lähde: Latimes.com

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja