Tiesitkö? Nämä ikoniset suomalaistuotteet valmistetaan ulkomailla

Tuotannon siirtyminen Suomesta ulkomaille puhuttaa. Studio55.fi otti selvää, mitkä hyvin suomalaisina pidetyistä tuotteista valmistetaan ulkomailla.

Monien suomalaisten tuotteiden suunnittelu tapahtuu Suomessa, mutta itse valmistus ulkomailla. Tiesitkö, että muun muassa näiden tuotteiden valmistus on siirtynyt pois Suomesta?

Marimekko

Olkalaukku

Ristomatti Ratian suunnittelema markiisikankainen laukku tuli myyntiin vuonna 1971. Nykyään kaikkien tuntema laukku valmistetaan Virossa.

Olkalaukku 2

Olkalaukusta tehty nahkainen versio valmistetaan Intiassa.

Pitkähiha

Yksi Marimekon tunnetuimmista vaatteista, tasaraitainen trikoopaita, jonka juuret sijoittuvat vuoteen 1968, valmistetaan Portugalissa.

Arabia

Muumimukit

Nykyään kuvituksensa Tove Janssonin hahmoista saaneet mukit valmistetaan sekä Suomessa että Thaimaassa. Valmistusmaatieto löytyy valmistajan mukaan EAN-koodista tai myyntipakkauksesta.

Arabia ilmoitti aiemmin syksyllä sulkevansa Helsingin tehtaansa, jossa osa muumituotteista valmistetaan, mutta ei ota kantaa muumimukien tulevaan valmistusmaahan.

Hackman

Savonia-aterimet

Monen suomalaisen kotoa löytyvät Savonia-aterimet valmistetaan tällä hetkellä Kiinassa.

Savonia-sarja ei ole ainut, jota valmistetaan ulkomailla, vaan kaikki Hackmanin aterimet tuotetaan sopimusvalmistajilla Euroopassa tai Kiinassa.

Valurautatuotteet ja Kajsa-leivontasarja

Nämä Hackmanin tuotteet valmistetaan Kiinassa.

Iittala

Essence- ja Tsaikka-lasit

Nämä suositut lasituotteet valmistetaan Saksassa.

Myös muita Iittalan lasituotteita valmistetaan ulkomailla. Sopimusvalmistajat sijaitsevat pääasiassa Euroopassa ja keramiikkatuotteiden sopimusvalmistajat Thaimaassa ja Indonesiassa.

Lähteet: Marimekko, Fiskars Finland

Lue myös:

    Uusimmat