Tiesitkö? Nämä 7 yleistä ruokaa voivat olla myrkyllisiä

Oletko joskus pohtinut sitä miksi omenan siemeniä tai raparperin lehtiä ei saa syödä?

Harva tulee ajatelleeksi ,että vaarattomien ruokien sisällä saattaa vaania erilaisia myrkkyjä.

1. Kidneypavut

Kidneypavut sisältävät kaikista paputyypeistä eniten toksista lektiiniä. Vain muutama raakana syöty kidneypapu voikin aiheuttaa pahimmillaan akuutteja oireita. Varmistaaksesi papujen turvallisuuden, liota niitä ensin vähintään kaksi tuntia vedessä ja keitä sitten tuoreessa vedessä vähintään 10 minuuttia ennen syömistä.

2. Tomaatit

1800-luvulla tomaattia pidettiin vaarallisena kasvina. Nykyään tiedetään onneksi, että tomaatista syömäkelvoton on vain sen vihreä lehtiosa. Lehdet sisältävät nimittäin glykoalkaloidi-nimistä kemikaalia joka aiheuttaa hermostuneisuutta ja vatsaoireita. Myös raa`at vihreät, tai vihertävät tomaatit sisältävät samaa kemikaalia.

3. Vihreät perunat

Vihreät pilkut perunoissa kertovat solaniini-nimisen hermomyrkyn läsnäolosta perunoissa. Suurissa määrin nieltynä se voi saada sinut tuntemaan olosi huonovointiseksi, tai pahimmillaan aiheuttaa jopa halvauksen keskushermostossa.

4. Kirsikka

Kirsikoiden sisältämät kivet tuottavat rikkoutuessaan sinihappoa. Sylkäise siis kivet suosiolla pois, äläkä kalua niitä kauaa suussasi.

5. Omena

Suosikkihedelmä omenan sisältämät siemenet ovat pahan makunsa lisäksi myös myrkyllisiä. Vaarattoman oloiset siemenet sisältävät nimittäin amygdaliini-nimistä myrkkyä, joka suurissa määrin nautittuna voi aiheuttaa terveysoireita.

6. Raparperi

Raparperin lehdet tiedetään vaarallisiksi, mutta on yhä epäselvää mikä niistä tekee syömättömäksi kelpaamattomia.

7. Persikka

Persikan kivi voi sisältää jopa noin 88 milligrammaa myrkyllistä syanidia. Jos olet vahingossa nielaissut persikankiven, niin ei syytä huoleen. Kiven kova ulkokuori nimittäin estää kiven sisällä sijaitsevan myrkyn pääsyn syöjän vatsaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja