Tiesitkö: Näin pizza ja hot dog oikeasti keksittiin

Monien tuttujen herkkujen nimien taustalta löytyy mielenkiintoisia tarinoita. Tiedätkö sinä, miten kuumat koirat ja pizza alun perin syntyivät?

Pizza syntyikin alun perin muinaisessa Persiassa ja sen italialainen versio sai täytteensä muun muassa laardista, talista ja anjoviksista. Hot Dogeihin sen sijaan uskottiin käytettävän oikeasti koiran lihaa. Lue, miten tutut ja suositut ruoat alun perin syntyivät ja mistä ne saivat nimensä!

Pizza

Italialaisten neronleimaukseksi nimitetty pizza ei oikeasti syntynytkään Italiassa. Pizzan esi-isä eli sen ensimmäinen versio syntyi itse asiassa jo tuhansia vuosia sitten muinaisessa Kreikassa ja Persiassa. Legendan mukaan persialaisten kuningas Darius I:n (521-486 eKr) sotilaat olisivat leiponeet lättänän leivän. Uunin puuttuessa sotilaat olivat improvisoineet ja laittaneet taikinan paistumaan kilpiensä päälle nuotion ylle. Pohjan päälle sotilaat laittoivat juustoa ja taateleita. Kreikassa puolestaan tarjoiltiin samantyyppistä leipää, jonka täytteenä käytettiin juustoa, yrttejä ja oliiviöljyä.

Tutkijoiden mukaan kreikkalaisella sanalla pitta ja italialaisella sanalla pizza voi olla etymologinen yhteys. Pizza sana taas on syntynyt vanhasta saksankielen sanasta pizzo, joka tarkoittaa puraisua. Historian ensimmäinen kirjoitettu pizza-sana on löydetty latinalaisesta tekstistä, joka on peräisin 997-luvulta Italian Napolista. Tämän jälkeen Napolia onkin pidetty nykymuotoisen pizzan synnyinkaupunkina. Pizzan valmistaminen oli halpaa, joten sitä pidettiin erityisesti köyhän väestön herkkuna. Vuonna 1830 ranskalainen kirjailija ja ruokaexpertti Alexandre Dumas kirjoitti lehdessä, kuinka köyhät napolilaiset elivät kylmän talven yli pizzan avulla. Dumasin mukaan pizza maustettiin tyypillisesti öljyllä, laardilla, talilla, juustolla, tomaatilla ja anjoviksilla.

Caesar-salaatti

Caesar-salaatti ei suinkaan ole saanut nimeään roomalaisen valtiomiehen Julius Caesarin mukaan. Tarinan mukaan caesar-salaatin loi italialaissyntyinen kokki Caesar Cardini vuonna 1924. Cardinin perhe joutui muuttamaan ensimmäisen maailmansodan aikaan Amerikkaan ja perhe asettui asumaan Kalifornian San Diegoon.

Caesar Cardini huomasi pian, kuinka alkoholiinmeneviä amerikkalaiset ovat ja päätti perustaa veljensä kanssa ravintolan Mexicon Tijuanaan. Heinäkuisena Itsenäisyyspäivänä vuonna 1924 Cardinin ravintola oli yhtäkkiä tupaten täynnä asiakkaita ja ruoka loppui lähes kesken. Cardini kokosi äkkiä yhteen ravintolan tähteet ja loihti näin maailman ensimmäisen caesar-salaatin. Alkuperäisessä Caesar-salaatin kastikkeessa ei ollut anjovista, vaan maku syntyi Worcestershire-kastikkeesta. Annoksesta tuli heti suosittu ja Cardinin perhe patentoi nimen itselleen.

Pavlova-kakku

Pavlova-kakku on hedelmillä tai marjoilla koristeltu marenkikakku. Tarinan mukaan venäläinen ballerina Anna Pavlova teki lähtemättömän vaikutuksen australialaiseen keittiömestariin, joka kehitti ihailemalleen naiselle Pavlovakakun. Hedelmäisen marenkiunelman valkoinen kuohkeus ja ilmava keveys kuvaavat tanssijattaren pukua ja hänen hennon haurasta olemustaan.

Resepti:Mangopavlova

Hot Dog

Hot Dog -nimen uskotaan laajalti syntyneen erään pesäpallopelin tiimellyksessä vuonna 1901. Vastakkain pelasivat New York Yankees ja Giants. Ilta oli normaalia viileämpi ja pesäpallokentän toimiluvanhaltija Harry Stevens päätti ostaa illan peliin tarjoiltavaksi kaikki nakkimakkarat, joita olisi saatavilla ja päätti tunkea ne vielä leivän väliin. Stevens keksi myyjilleen myyntilauseen, jolla katsomossa palelevat asiakkaat saataisiin ostamaan lämmikettä:

They're red hot! Get your dachshund sausages while they're red hot!

(Suomennettuna: Nämä ovat tulikuumia, osta lämmin mäyräkoiranakkisi, vielä kun se on tulikuuma!)

Tapausta oli sattumalta seuraamassa paikallisen sanomalehden sarjakuvapiirtäjä T.A. Dorgan. Kun nakkimyyjät huutelivat mäyräkoiramyyntilauseitaan, Dorgan luonnosteli paperille oikean mäyräkoiran, joka oli käärittynä pitkulaisen leivän sisään. Dorgan ei kuitenkaan osannut tavata sanaa mäyräkoira (eng. dachshund), joten hän kirjoitti vaikean ilmauksen sijaan paperille Hot Dog. Termi tarttui pian muihinkin ihmisiin ja levisi yleiseen käyttöön. Ihmiset myös uskoivat vakaasti, että hot dogien makkaroiden valmistamiseen käytettiin oikeaa koiran lihaa.

Sacherkakku

Leivoksen kehitti 16-vuotias kokkiharjoittelija Franz Sacher v. 1832 ruhtinas Klemens Wenzel von Metternichille. Klassikkokakun sisällä on aprikoosihilloa ja päällä suussa sulava suklaakuorrutus.

Sacherin poika Eduard Sacher perusti Itävallan Wieniin Hotel Sacherin ja Sacher-ravintolan. Viime vuosisadalla Sacherkakun nimen käyttöoikeudesta on käyty jopa oikeustaistelua!

Resepti:Sacherkakku

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat