Tiesitkö: Näin paljon haitallisia aineita saat elimistöösi juomalla kolajuomia

Erilaisia sokeripitoisia kolajuomia juodaan maailmassa päivittäin miljardeja tölkkejä. Katso, mitä aineita saat elimistöösi, kun kumoat yhden tölkillisen kolajuomaa!

Useimmat virvoitusjuomat eivät kerta kaikkiaan tarjoa ihmiselle mitään ravitsemuksellisesti hyödyllistä. Sokerilla makeutetut juomat ovat melkoisia kaloripommeja ja sokerittomat versiot pitävät sisällään epäilyttäviä makeutusaineita.

Suositut kolajuomat eivät poikkea tästä kaavasta mitenkään. Daily Mail listasi aineet, jotka saat elimistöösi juotuasi yhden tölkillisen esimerkiksi tavallista, sokeroitua Coca-Colaa:

4-Ml

Useat kolajuomien valmistajat väittävät, että 4-Ml -väriaine on täydellisen turvallinen juomien kuluttajille. Useat tutkimukset ovat kuitenkin paljastaneet, että yhdisteellä on tekemistä syöpien kehittymisen kanssa. Yhdysvalloissa aineosan käyttö Coca-Colan valmistuksessa onkin jo kielletty.

Kofeiini

Tölkillinen kolajuomaa sisältää 40 milligrammaa kofeiinia – määrä vastaa noin yhtä kolmasosaa kupillisesta tavallista suodatinkahvia. Kofeiini vaikuttaa keskushermostoon, ja sen nauttiminen voi nostaa verenpainetta ja sen on sanottu olevan muutenkin sydämelle epäterveellistä. Monet säännöllisesti kahvia tai kolajuomia kuluttavat eivät juuri edes reagoi kofeiinin vaikutukseen.

Sokeri

Suurin kolajuomien terveyttä haittaava tekijä on sen valtaisa sokeripitoisuus. On sanomattakin selvää, että liiallisesti nautittuna sokeri vauhdittaa ylipainoa, ja se lisää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Yksi tölkillinen kolajuomaa sisältää noin kahdeksan teelusikallista sokeria.

Fosforihappo

Fosfori on kirkas ja hajuton kemikaali, joka parantaa kolajuomien makua ja taittaa sen liiallista makeutta. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan kaksi tölkkiä kolajuomia päivittäin juovilla on fosforin ansiosta suurempi riski sairastua munuaiskiviin. Fosfori heikentää myös naisten luuntiheyttä.

BPA

BPA-kemikaali on yhdistetty moniin eilaisiin sydäntauteihin, ja sitä löytyy myös CD-koteloista, muovihaarukoista ja muista limonadien tölkeistä.Yhdiste vähentää naishormoni estrogeenin määrää elimistössä, ja näin ollen häiritsee kehon luonnollista hormonitasapainoa.

Sitruunahappo

Sitruunahappo antaa kolajuomille lisää makua, mutta on samalla lähes kipeäätekevän haitallinen hampaille. Happo nimittäin syövyttää hampaita yhdessä sokerin kanssa, ja saa niiden eroosion ja reikiintymisen kovaan vauhtiin. Juomalla neljä tölkkiä kolajuomaa päivässä lisäät hampaiden reikiintymisen riskiä jopa 252 prosenttia.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat