Tiesitkö? Näin paljon auton huollot ja korjaukset maksavat keskimäärin vuodessa

Epäilyttääkö käytetyn auton kunto? Myyjän rehellisyyden voi punnita ehdottamalla temppua, josta"valitettavan harva"tietää 3:59
Epäilyttääkö käytetyn auton kunto? Ehdotapa tätä toimenpidettä myyjälle – punnitset samalla hänen rehellisyytensä.

Suomalainen autonomistaja maksaa ajoneuvonsa huolloista ja korjauksista lähes 20 prosenttia enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. 

Autoverkkokauppa Beely kertoo tiedotteessaan, että suomalaiset käyttävät autojensa korjauksiin vuodessa keskimäärin 1 070 euroa, mikä on peräti 18 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013.

– Se on se summa, johon keskimääräinen autonomistaja joutuu Suomessa vuosittain huolto- ja korjauskuluina sitoutumaan. Osalla ne kulut ovat paljon suurempia, osalla selkeästi pienempiä, Beelyn toimitusjohtaja Pertti Pigg kertoo tiedotteessa.

– Korjausten ja huoltojen hinnat kasvavat vuodesta toiseen, hän sanoo.

Todennäköisesti autojen korjauksiin ja huoltoihin kuluu enemmänkin kuin 1 070 euroa vuodessa keskimäärin, sillä Tilastokeskuksen ja Autoalan Tiedotuskeskuksen lukemat yksityisajoneuvojen kuluista sisältävät autojen lisäksi myös moottori- ja polkupyörät. Kaksipyöräisten huoltaminen on keskimäärin huomattavasti halvempaa kuin autojen, mikä laskee keskiarvoa.

– Kun autokanta vanhenee, kasvaa huoltojen ja korjausten tarve. Uudessa autossa ja kuukausiautoilussa ihminen maksaa osittain huolettomuudesta. Toki uuttakin autoa täytyy huoltaa ja korjata, Pigg sanoo tiedotteessa.

Uusien autojen myyntimäärät vuoden 1995 tasolla

Suomalainen ajaa keskimäärin noin 13 vuotta vanhalla autolla. Suomen autokanta on vanhentunut yhtäjaksoisesti vuodesta 2007 lähtien, ja tällä hetkellä keskivertoauto on kokonaiset kaksi vuotta vanhempi kuin 10 vuotta sitten.

Autokannan vanheneminen on kiihtynyt koronavuosien aikana, kun uusia autoja on ostettu aiempaa vähemmän. Viime vuoden saldo, runsaat 80 000 autoa, on 17 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna ja huonommin kuin kertaakaan sitten vuoden 1995.

Suomessa myytiin viime vuonna 557 462 käytettyä autoa, mikä oli 11 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021.

Lähteet: Beely, Autoalan Tiedotuskeskus

Lue myös:

    Uusimmat