Tiesitkö? Näin helposti testaat, onko kanamuna pilaantunut

Näin tarkistat, ovatko kananmunasi vielä käyttökelpoisia.

Lojuuko jääkaapissasi kananmunapaketti, jonka parasta ennen päiväys on umpeutunut jo päiviä tai jopa viikkoja sitten? Kananmunien parasta ennen -päiväystä ei kannata seurata orjallisesti. Munat voivat olla käyttökelpoisia vielä viikkojakin päiväyksen jälkeen, jos olet säilyttänyt niitä oikeissa olosuhteissa. Paras säilytyslämpötila kananmunille on noin 12-14 astetta, joten jääkaapin sijaan kylmiö tai kylmäkomero olisi parassäilytyspaikka munille.

Pilaantuneen kananmunan tunnistaa tietysti parhaiten hajusta, mutta munan tuoreuden voi kuitenkin tarkistaa myös rikkomatta kananmunaa. Näillä nikseillä tunnistat tuoreen kananmunan:

1. Kananmuna vesikulhoon

Täytä kulho vedellä ja laita kananmunat sinne. Jos kananmuna uppoaa kulhon pohjalle, on se merkki tuoreudesta. Jos kananmuna puolestaan kelluu, on se puolestaan jo pilaantunut. Vanhentuneessa kananmunassa on enemmän ilmaa sisällä.

2. Hölskymistesti

Heiluta kananmunaa kädelläsi korvasi juurella. Jos kananmuna hölskyy, on se jo pilaantunut.

3. Rikotun kananmunan rakenne

Tuoreessa, rikotussa munassa on kiinteä valkuainen, joka ympäröi keltuaisen korkeana. Jos muna on jo vanhentunut, keltuainen on vetistynyt ja leviää laajemmalle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja