Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tiesitkö? Lihaliemikuution voi korvata tällä kasvilla

Julkaistu 14.06.2013 10:26

Erilaisia luonnonkasveja ja -yrttejä voi hyödyntää ruoanlaitossa erittäin monipuolisesti.

Nykypäivän keittiössä käytetään yhä enemmän teollisia valmisteita ja tuoreiden luonnon antimien hyödyt unohdetaan helposti. Monet ovat kuitenkin viime vuosina havahtuneet elintarviketeollisuudessa käytettävien lisäaineiden määrään ja yrittävätkin nyt vältellä e-koodeilla höystettyjä tuotteita. Suuri keskustelu on herännyt muun muassa arominvahvenne natriumglutamaatista, jota käytetään muun muassa erilaisissa leikkeleissä sekä liemikuutioissa.

Lihalientä voi toki valmistaa itse, jolloin ylimääräisiltä lisäaineilta välttyy varmasti. Moni ei kuitenkaan varmasti tiedä, että liemikuution voi myös korvata yhdellä ainoalla kasvilla.

– Tämä on sitä vanhan kansan tietoutta. Jos sinulla kasvaa kesällä lipstikka ulkona, niin sinun ei tarvitse käyttää teollisia lihaliemikuutioita eikä natriumglutamaattia, vaan voit hakea liemikuution sieltä omasta pihasta. Lipstikka on myös loistava nesteenpoistaja, paljastaa Järvikylän Yrttien konsulentti Marjut Suomalainen

Lipstikka kasvaa Suomalaisen mukaan pihalla helposti jopa kaksimetriseksi ja sitä voi hyödyntää sekä tuoreena että kuivattuna.

– Lipstikka sopii kaikkiin ruokiin, jossa voisit kuvitella käyttäväsi liemikuutiota tai pippuria. Esimerkiksi lihapullataikinaan voi laittaa pienen nipun lipstikkaa. Älä laita heti valtavaa puskaa, ettei mausta tule liian vahva.

Mikä ihmeen lipstikka?

Lipstikka eli liperi on vahvavartinen lehtiselleriltä tuoksuva yrtti, jonka kotimaana pidetään Persiaa. Lipstikan maku muistuttaa sellerin lisäksi purjoa ja lehdet ovat kauniin kiiltävän vihreät. Lipstikka lisätään ruokiin kypsentämisen alkuvaiheessa. Se sopii yhteen monien muiden yrttien kanssa ja niinpä sitä käytetäänkin maustesekoituksissa.

Suomessa lipstikkaa on viljelty maan pohjoisosia myöten ja sitä tapaa siellä täällä villiintyneenä aina Oulun korkeudelle saakka. Lipstikka vaikuttaa myös ruokahalua parantavasti ja yskänärsytystä vähentävästi.

Lipstikka on myös lihaliemikuutioiden alkuperäinen mauste ja sitä voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa:

- Korvaa liemikuution (ei tule ylimääräistä suolaa)

- Sopii myös muhennosten, riisi- ja makaroniruokien maustamiseen

- Kannattaa kokeilla keitetyn kalan ja lihan päällä sekä näiden lisukkeissa sekä pasteijoissa

- Kasvisruuissa lipstikka sopii lantun, kaalien, kurpitsan ja perunan mausteeksi sekä juustoihin ja leipiin

- Helppo ja maukas jälkiruoka vaniljajäätelön kanssa: sekoita tehosekoittimella lipstikka silppu ja pehmeä vanilijajäätelö massaksi

-Mausta pähkinäöljy lipstikalla, sopii sellaisenaan salaatinkastikkeeksi

Lähde: Järvikylän Yrtit

Petra Kiiski/MTV3

Lisää aiheesta:

Löytyykö maustekaapistasi currya? Tätä et ehkä ole tajunnut suosikkituotteestaEdullinen raaka-aine, joka on täydellinen uunijuureksiin – ei tarvitse edes kuoria: "Älä suotta väheksy"Syötkö jo? Edullinen raaka-aine, joka on täydellinen uunijuureksiin – ei tarvitse edes kuoria: "Älä suotta väheksy"Kumpaan jengiin sinä kuulut? Suosikkimausteet Aromat ja Herbamare muistetaan jo lapsuudesta – tätä et ehkä tiennyt niistä Talven paras purkkisalaatti on nerokas: Säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa – "helpottaa arkea ja on edullinen"10 ainesosaa, jotka keittiöstäsi pitäisi löytyä: Näiden avulla teet entistä parempaa ruokaa!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:50
    Virukset

    Ethän sorru tähän herpeksen hoitoniksiin? "Heikentää tilannetta entisestään"

  • 17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • 14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja

  • 12:41
    Autot

    Renkaidenvaihto käsillä – vältä tyypilliset virheet!

  • 12:28
    Terveys ja hyvinvointi

    FT: EU pohtii suurta muutosta, joka käytännössä kieltäisi käsidesin