Erilaisia luonnonkasveja ja -yrttejä voi hyödyntää ruoanlaitossa erittäin monipuolisesti.
Nykypäivän keittiössä käytetään yhä enemmän teollisia valmisteita ja tuoreiden luonnon antimien hyödyt unohdetaan helposti. Monet ovat kuitenkin viime vuosina havahtuneet elintarviketeollisuudessa käytettävien lisäaineiden määrään ja yrittävätkin nyt vältellä e-koodeilla höystettyjä tuotteita. Suuri keskustelu on herännyt muun muassa arominvahvenne natriumglutamaatista, jota käytetään muun muassa erilaisissa leikkeleissä sekä liemikuutioissa.
Lihalientä voi toki valmistaa itse, jolloin ylimääräisiltä lisäaineilta välttyy varmasti. Moni ei kuitenkaan varmasti tiedä, että liemikuution voi myös korvata yhdellä ainoalla kasvilla.
– Tämä on sitä vanhan kansan tietoutta. Jos sinulla kasvaa kesällä lipstikka ulkona, niin sinun ei tarvitse käyttää teollisia lihaliemikuutioita eikä natriumglutamaattia, vaan voit hakea liemikuution sieltä omasta pihasta. Lipstikka on myös loistava nesteenpoistaja, paljastaa Järvikylän Yrttien konsulentti Marjut Suomalainen
Lipstikka kasvaa Suomalaisen mukaan pihalla helposti jopa kaksimetriseksi ja sitä voi hyödyntää sekä tuoreena että kuivattuna.
– Lipstikka sopii kaikkiin ruokiin, jossa voisit kuvitella käyttäväsi liemikuutiota tai pippuria. Esimerkiksi lihapullataikinaan voi laittaa pienen nipun lipstikkaa. Älä laita heti valtavaa puskaa, ettei mausta tule liian vahva.