Mainos

Tiesitkö? Kaikkien ihmisten silmät ovat ruskeat – vaikka ne näyttäisivätkin sinisiltä

Onko lapsellasi siniset silmät ja puolisollasi tumman vihreät? Väärin, kaikkien ihmisten silmät ovat oikeasti ruskeat. 

Kaikilla meillä on ruskeat silmät. Tämä johtuu ruskeasta väriaineesta, melaniinista, joka antaa hiusten ja ihon lisäksi värin myös iirikselle, silmien värilliselle osalla. 

–  Jokaisella on melaniinia iiriksessä, ja sen määrä määrittää silmien värin, optikko ja tohtori Gay Heiting kertoo.

Tummat silmät imevät enemmän valoa

Melaniinin määrän lisäksi silmien väriin vaikuttaa myös valo. Mitä tummempi pinta on kyseessä, sitä enemmän se imee itseensä valoa heijastamisen sijaan. Tämä sääntö pätee myös silmiin. Mitä enemmän melaniinia eli ruskeaa väriainetta silmissä on, sitä enemmän se imee itseensä valoa tehden silmistä tumman näköiset. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Sinisilmäisillä tilanne on päinvastainen, sillä näiden henkilöiden silmissä on vain vähän melaniinia. Valo ei imeydy silmiin, vaan heijastuu siitä takaisin. Tätä ilmiötä kutsutaan hajonnaksi. Kun valo on hajallaan, se heijastaa silmistä takaisin lyhyempiä aallonpituuksia, ja ihmissilmä havaitsee lyhyet aallonpituudet sinisenä varinä. 

Tämä selittää myös sen, miksi lähes kaikkien vauvojen silmät näyttävät sinisiltä heti syntymän jälkeen. Pienten lasten silmissä melaniinin määrä on vähäinen ja se voi lisääntyä ajan. Tästä syystä sinisilmäisistä vauvoista voi kasvaa aikuisena ruskeasilmäisiä. 

Vihreäsilmäisillä melaniinia ei ole paljoa eikä vähän. Tämä voi johtaa siihen, että silmät saattavat näyttää hieman erivärisiltä riippuen valon määrästä.

Silmät  voivat hämätä värin lisäksi myös toisella tapaa.


Lähde: CNN

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.