Tiesithän? Laskulasien linssin värillä on väliä

Suomessa laskettelupäivään mahtuu monenlaista valoa. Aamut alkavat hämärässä, päivällä paistaa aurinko ja illan viimeiset laskut tehdään keinovalossa. Muuttuva valo asettaa haasteita laskulasien valintaan, Yousport.fi muistuttaa.

Jokaiselle kelille täydellisesti sopivia laseja ei ole olemassa. Harrastajalaskijalle hyvä vaihtoehto ja lähimpänä täydellistä ovat modernit photokromaattiset linssit, joiden valon suodatus muuttuu vallitsevan UV-säteilyn mukaan.

Vaihtolinssi on varmin vaihtoehto optimaaliselle näkyväisyydelle. Linssin vaihtomekanismin helppokäyttöisyyteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä hankala linssin vaihto jää helposti kokonaan tekemättä.

Kilpalaskijat vaihtavat linssejä aika hanakasti kelin vaihtumisen mukaan. Pienikin valon muutos saa laskijan vaihtamaan laseja optimaalisen näkyvyyden saavuttamiseksi.

Kisalaskijalla voi olla kisan lähdössä jopa 10 erilaista vaihtolinssiä mukana. Valinnat ovat hyvin yksilöllisiä. Juuri päättyneissä St Moritzin MM-kisoissa laskijoilla näkyi suuriakin eroja linssivalintojen välillä. Omaan tuntumaan kannattaa luottaa, sillä silmien reagointi eri värien suodatuksiin on yksilöllistä.

Kaareva vai kupera linssi

Lieriömäinen linssi on yleisin malli. Sen hyvä puoli on vähäinen taittovääristymä. Kuperien linssien kanssa taittovääristymiä ilmenee, eritoten halvemmissa malleissa. Laseja soviteltaessa kannattaa katsella myös pidemmälle horisonttiin, käyttäen myös lasien reuna-alueita. Siten havaitsee mahdolliset taittovirheet parhaiten.

Oikea sävy linssissä parantaa näkyvyyttä

Harmaa linssi läpäisee valon kaikki värit, vähentäen valon voimakkuutta jokaisessa värissä. Se sopiikin mainiosti aurinkoiselle kelille.

Ruskea linssi suojaa hyvin häikäisyltä, mutta ei pimennä yhtä hyvin kuin harmaa. Oranssinsävyisenä linssi suojaa häikäisyltä, vaikkei pimennä juuri ollenkaan. Hyvä valinta keinovalossa lasketellessa.

Keltainen linssi on tuttu elokuvista tarkka-ampujien värivalintana. Keltainen lisää kontrasteja, jonka ansiosta yksityiskohdat näkyvät selkeämmin. Keltainen on pilvisen ja sateisen sään valinta.

Sininen on mittareiden mukaan kehnoin mahdollinen valinta. Se laskee silmälle enemmän sinistä valoa, joten se lähinnä sotkee silmän työtä. Toiset kuitenkin pitävät tästäkin vaihtoehdosta.

Linssien värisävyjä on mainittujen perusvärien välillä satoja. Laskettelulasien valmistusteknologia on kehittynyt valtavasti. Linssin ulkopinnan väri voi olla täysin toinen kuin sisäpuolelta katsottuna.

MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Yousport.fin kanssa.

Lue lisää aiheesta Yousport.fin sivuilta.

***

Lue myös:

    Uusimmat