Tiedustelulähteet NYT:lle: Venäjä on maksanut islamistitaistelijoille amerikkalaissotilaiden tappamisesta

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisten mukaan Venäjä on tarjonnut Afganistanissa Taleban-islamistijärjestöön kytköksissä oleville taistelijoille palkkioita Naton sotilaiden tappamisesta. Asiasta kertovat tiedusteluviranomaislähteet sanomalehti New York Timesille.

Lehden tietojen mukaan Afganistanissa toimiville kapinallisjoukoille on tarjottu palkkioita myös aikana, jolloin Yhdysvallat ja kävi Talebanin kanssa rauhanneuvotteluja. Yhdysvallat ja Afganistan ovat syyttäneet Venäjää pitkään Talebanin tukemisesta ja kapinallisjoukkojen aseistamisesta, mutta näin selvää yhteyttä amerikkalaisjoukkoja vastaan tehtyihin iskuihin ei ole aiemmin vahvistettu.

New York Timesin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on saanut selvityksen tiedusteluviranomaisten tiedoista maaliskuussa. Valkoinen talo ei kuitenkaan ole vielä tehnyt päätöstä, miten Venäjän toimintaan vastataan. Asiasta on keskusteltu muun muassa Ison-Britannian tiedustelun kanssa.

Venäjä kiistää

Palkkioita on lehden tietojen maksanut Venäjän sotilastiedustelun GRU:n yksikkö 29155, joka on yhdistetty myös useisiin salamurhayrityksiin Euroopassa, kuten ex-kaksoisagentti Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämiseen.

Viime vuonna 20 yhdysvaltalaissotilasta kuoli Afganistanissa, mutta tiedossa ei ole, kuinka monesta kuolemasta palkkioita on maksettu. New York Timesin lähteillä ei myöskään ole tietoa, miten korkealla Venäjän johdossa palkkioista on päätetty.

Lehti kysyi kommenttia Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottajalta Dimitri Peskovilta, jonka mukaan Kreml ei ole tietoinen syytöksistä.

– Jos joku esittää sellaisia, vastaamme sitten, Peskov kommentoi.

Venäjän ulkoministeriö kiisti tänään lehden tiedot venäläismediassa.

Lähteet: New York Times, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja